donderdag, 8. september 2005 - 15:49

Peperbus voor een dag 'Willy Alfredo'

Zwolle

Onder het mom van ‘roept u maar’ viert de nieuwe Zwolse beiaardier Roy Kroezen zijn entree als orgelbespeler van de gerestaureerde Peperbus. Het Zwolse bolwerk staat komende zaterdag, tijdens de nationale monumentendag, in het teken van niet alledaagse liedjes. Het publiek mag kiezen uit een gevarieerde arbeidsvitaminenlijst.

De 37-jarige Roy Kroezen, sinds april van dit jaar de nieuwe bespeler van het carillon in de Peperbus, vindt dat de toren van het volk moet zijn. Zijn idee om via de mobiele telefoon verzoeknummers aan te vragen, werd door anderen met enthousiasme ontvangen. Komende zaterdag is het zover. Dan gaat Kroezen achter het carillon liedjes spelen die hem door de Zwolse bevolking zijn opgedragen. Uiteraard het klassieke werk maar voor dit eenmalig unieke optreden kunnen Zwollenaren ook kiezen uit een repertoire waarin ook songs van the Beatles, Elvis en rockliedjes uit de opera Jesus Christ Superstar zijn opgenomen.

Om deze opmerkelijke arbeidsvitaminen een gedenkwaardig slot te geven heeft de beiaardier het populaire ‘killing me softly’ ingestudeerd. Of het daadwerkelijk tot een uitvoering van de klassieke popsong komt, ligt aan de Zwollenaren zelf. Immers, zij bepalen zaterdag het repertoire dat vanuit Zwolle’s hoogste bouwwerk over de stad wordt uitgezonden. Het unieke carillonconcert is tevens een mooi gebaar naar de legendarische dichter Willy Alfredo. Zijn ‘roept u maar’ staat zeker bij de ouderen als spreuk in het geheugen gegrift. Het is te hopen dat de beiaardier met zijn bespeling niet boven de toegestane decibellen uitgaat. Want die discussie houdt de gemoederen in de Overijsselse hoofdstad nog steeds bezig.

© BON/Tekst:MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):