woensdag, 20. april 2005 - 10:05

Peter Sauber over Villeneuve

Afgelopen Grand Prix reed Sauber zijn tweehonderdste race, reden voor veel vreugde was er overigens niet, het team zoekt nog altijd naar zijn vorm. Bijkomstig zijn ook de problemen met Jacques Villeneuve, althans op z'n minst voor de buitenwereld.

"Jacques Villeneuve is een coureur die polariseert", zegt Peter Sauber. "We wisten dat al voordat we hem contracteerden. We waren misschien alleen verbaasd over hoeveel hij polariseert. Ik krijg de indruk dat als een journalist mij vragen stelt over Jacques, dat de antwoorden al zijn opgeschreven voordat ik heb geantwoord."

Villeneuve heeft herhaaldelijk en openlijk geklaagd over de auto van dit jaar, de C24. Problemen als, de auto die niet snel genoeg is en de remmen die niet geschikt zijn voor zijn rijstijl.

Goed voor de sfeer binnen het team van Sauber kan het niet zijn, maar Peter Sauber blijft mild en geeft Villeneuve zelfs gedeeltelijk gelijk: "De auto van dit jaar is gewoon niet goed genoeg."

"We komen neerwaartse druk tekort. We zijn niet in staat geweest genoeg van onze snelheid te behouden na de verandering van de regels. Het probleem ligt met name bij het feit dat we de auto niet snel genoeg hebben kunnen aanpassen aan de Michelin banden. Omdat we zijn overgestapt van Bridgestone."

Toch blijft het raar dat Felipe Massa wel in staat is alle drie de races binnen de top tien te eindigen. Na het akkefietje in Barcelona waar Villeneuve al na één dag werd vervangen door Felipe Massa, leek de druppel die de emmer doet overlopen gevallen te zijn.

Toch houdt Sauber vol dat het de juiste beslissing was: "Het is waar dat als je Jacques uit de auto haalt, het voor de buitenwereld net is of er geen vertrouwen in Jacques is", zegt Sauber.

"Maar je moet het hele plaatje zien. We hadden een aantal nieuwe vleugels die we wilden uitproberen. Dat is heel uitgebreid werk. Een coureur als Felipe, die nu al drie jaar bij ons is, zou daarvoor meer geschikt zijn dan een nieuwe coureur als Jacques Villeneuve."

"Ik heb begrepen dat onze beslissing voor Jacques onplezierig was, maar voor het team was het de beste beslissing. En wat goed is voor het team is ook goed voor Jacques. Ik zou nu zeker hetzelfde doen", aldus Peter Sauber.

"Villeneuve weet dat onze filosofie anders is dan die van hem. Hij weet dat hij zich beter moet aanpassen aan de auto en we waarderen zijn inzet. Ook begrijpen we de wensen die hij heeft, maar dat betekend niet dat we in de positie zijn om alles maar gedaan te krijgen."

Sauber maakt nog een belangrijk statement door te stellen dat een andere coureur het wellicht beter gedaan zou hebben: "Ik ben mij ervan bewust dat Jacques meer moet testen, maar aan de andere kant, er zijn ook coureurs die dat niet nodig hebben. Kijk naar wat Alexander Wurz deed in Bahrein, hij had nog nooit in de nieuwe McLaren gezeten, het circuit was nieuw voor hem en plotseling was hij de snelste op de vrijdag."
Categorie:
Tag(s):