zaterdag, 9. juli 2005 - 18:29

Pieter Weening is de naam!

Tourdebutant Pieter Weening heeft de 8e Touretappe op zijn naam geschreven. Hij wist Andreas Klöden met enkele millimeters te kloppen. Daarmee werd het aanvallende en strijdlustige rijden van de jongeling beloond.
<BR>
<BR>De Rabobank-ploeg was überhaupt zeer aanvallend in gesteld, want al vroeg in de wedstrijd probeerde Michael Boogerd en Thomas Rasmussen het. De Deen Rasmussen had daarbij het meeste geluk en doordat vier van de vijf klimmetjes in het eerste gedeelte van de etappe lagen, kon hij punten verzamelen voor de door hem zo geliefde bolletjestrui.

Tom Boonen kon de beklimmingen maar moeilijk verteren en moest lossen uit het peleton. Zijn concurrent voor de groene trui Hushovd profiteerde, want door mee te gaan met een ontsnapping kon hij onderweg nog 6 bonificatiepunten sprokkelen.

Direct na deze bonificatiesprint ontstond er een nieuwe kopgroep waar Pieter Weening ook deel van uit maakte. De zeven vluchters liepen snel uit en begonnen met een voorsprong van ongeveer drie minuten aan de slotklim. Voor Weening ging het blijkbaar niet snel genoeg en op het eerste steile stuk koos hij de aanval. Zijn medevluchters konden hem niet volgen en solo zette hij de beklimming voort.

Achter Weening begon het steekspel bij te favorieten. Met name Vinokoerov schudde een aantal keer stevig aan de boom en dat resulteerde er in dat Armstrong al zijn ploegmaten verloor. Demarrages van onder andere Klöden, Evans en Valverde volgden en Armstrong besloot om vooral Ullrich in de gaten te houden. Het werd de Amerikaan behoorlijk lastig gemaakt, maar juist Ullrich hielp hem uit deze lastige situatie. De Duitser besloot namelijk om achter zijn ploeggenoten Klöden en Vinokoerov aan te gaan, maar bracht zo wel Armstrong opnieuw mee voorin.

Op enkele meters voor de top werd Weening achterhaald door Klöden en samen begonnen ze aan de afdaling. Het uitgedunde peleton naderde de twee op 6 seconden, maar ze achterhalen bleek opmerkelijk genoeg niet mogelijk. Weening klopte Klöden in de sprint, maar het verschil was met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Het feit dat Rasmussen de bolletjestrui greep, maakte het Rabobank-feestje helemaal compleet.
Categorie:
Tag(s):