vrijdag, 13. mei 2005 - 16:02

Pinksteren geeft lange files

Amstelveen

Vrijdag 13 en maandag 16 mei worden er veel en lange files verwacht. Vanwege het pinksterweekend trekken ruim 900.000 Nederlanders er op uit. Daarnaast brengen honderdduizenden buitenlandse toeristen de pinksterdagen in Nederland door. Ook op de buitenlandse wegen wordt het enorm druk. In Duitsland, Frankrijk en België raken de wegen vrijdagmiddag overvol.

Vrijdagmiddag 13 mei vertrekt de grootste groep Nederlandse vakantiegangers. De ANWB verwacht dat het aantal files naar het middaguur snel zal toenemen. Het loopt vrijdag vooral vast op de wegen naar het zuiden, de kust, de Veluwe en de Friese meren. Pas tegen acht uur ’s avonds uur zijn de meeste files opgelost. Vorig jaar stond er tegen de avond op de pinkstervrijdag bijna 300 kilometer file.

De grootste knelpunten zijn:
A1 Amsterdam- Apeldoorn-Hengelo
A2 Amsterdam-Utrecht-Eindhoven-Maastricht
A12 Den Haag-Utrecht-Arnhem
A16 Rotterdam -> Breda
A28 Utrecht-Amersfoort-Zwolle
A50 Arnhem-Apeldoorn
N57 Rotterdam -> Zierikzee
N59 Hellegatsplein ->Zierikzee

Tweede pinksterdag
Zaterdag en zondag (eerste pinksterdag) blijft het relatief rustig op de wegen. Tweede pinksterdag is traditioneel een drukke dag op de weg. In de loop van de ochtend loopt het op een aantal wegen vast door bezoekers aan attractieparken, evenementen en meubelboulevards. Tegen het einde van de middag keren dagjesmensen en vakantiegangers massaal naar huis terug. Vooral op de wegen vanuit Friesland, Zeeland en de Veluwe staan maandag tot ver in de avond lange files.

Grote evenementen tijdens de pinksterdagen:
Pinkpop in Landgraaf t/m 16 mei
Pinksterraces op circuit van Zandvoort (2e pinksterdag)
Elfstedenfietstocht in Friesland (2e pinksterdag)
Finish van de Roparun in Rotterdam op de Coolsingel (2e pinksterdag)
Viva Italia TT circuit Assen (2e pinksterdag)

Buitenland
Ook op de Europese wegen is de kans op files komend weekend groot.

België
Het verkeer in België dat via de ring van Antwerpen rijdt, krijgt te maken met veel vertraging. Door de werkzaamheden aan de ringweg zijn er voor het verkeer in beide richtingen maar twee smalle rijstroken open. Verkeer via Antwerpen kan beter via Bergen op Zoom en de Liefkenshoektunnel rijden (tol). Wie Antwerpen wil mijden kan uitwijken via Eindhoven, Maastricht en Luik.

Frankrijk
In het noordoosten van Frankrijk moeten Nederlanders die op weg zijn naar huis ook met vertraging rekening houden. De A31 van Metz naar Luxemburg is tot eind september vlakbij Thionville dicht. Franse verkeerspolitie adviseert om vanaf Langres om te rijden over de A5 en A26. Dat is via Troyes en Reims.

Duitsland
In Duitsland wordt het vrijdagmiddag, zaterdag en maandag erg druk op de weg. De langste files ontstaan in zuiden van het land, met als knelpunt de wegen rond München.

Oostenrijk
In Oostenrijk staat het bumper aan bumper op de A10 Salzburg-Villach. Vooral bij de Ofenauer- en Hieflertunnel, waar werkzaamheden zijn.

Zwitserland
In Zwitserland loopt het verkeer vast op de A2 Bazel-Chiasso bij de St. Gotthardtunnel.
Categorie:
Tag(s):