dinsdag, 11. oktober 2005 - 17:03

Plannen kinderopvang illegaal en overbodig!

Wat begon als het hinderlijk geluid van een mug, 's nachts op je slaapkamer, is ondertussen een oorverdovend geschreeuw geworden. Den Haag wringt zich in alle mogelijke bochten. De één na de andere politicus, laat nu alvast de spierballen rollen voor het nieuwe debat over de kinderopvang na schooltijd. laat het helder zijn: Van Aartsen had een, in alle eenvoud, geniaal idee en de VVD zal zich deze politieke prooi niet laten ontgaan. 'Om te janken', vindt Betsy van de Grift het. Zij is directeur van Partou, een groot kinderopvangbedrijf. De organisatie bereidt zich voor op acties. 'Bijstandmoeders op kinderen laten passen? Dat is illegaal. Wij zullen dat aantonen!'.

Mevrouw Van de Grift vindt dat het tijd is om met de vuist op tafel te slaan. Politici roepen maar wat, niet gehinderd door kennis van zaken lijkt het. Niet alleen is de huidige onrust schadelijk voor de branche, ouders weten onderhand ook niet meer waar ze aan toe zijn. En dat, terwijl het lijkt op een Haags opstootje: veel geschreeuw en weinig wol. De kern van de voorstellen die over tafel gaan zijn om twee redenen onzinnig. Ten eerste is het illegaal.

In Nederland is nog geen jaar geleden de Wet Kinderopvang ingegaan. Die verbiedt opvang door ongediplomeerd personeel en in niet-geschikte ruimtes. Een klaslokaal als opvangruimte is verboden. Bijstandsmoeders als opvangpersoneel is verboden. Veel mensen denken dat dat alleen geldt voor crèches, maar dat is niet waar. Alle opvang, van 0 tot 12 jaar, valt onder de wettelijke bepalingen van de Wet Kinderopvang. Nog maar een jaar gelden heeft de Tweede Kamer die goedgekeurd. Vergeten, dames en heren?

Ten tweede is de roep om meer opvang na schooltijd overbodig. Nederland kent een vrijwel dekkend netwerk van BSO's(buitenschoolse opvang centra) en gastouderopvang. Vaak in de scholen ingebouwd, soms in de directe omgeving van een school. Hoewel er op sommige drukke plekken bijvoorbeeld in de Randstad nog wel wat wachtlijsten zijn, kun je globaal stellen dat er in Nederland opvang genoeg is rond de schooltijden. Kortom: waar zijn die kinderen die Van Aartsen wil gaan helpen? ©BON
Provincie:
Tag(s):