maandag, 2. mei 2005 - 21:56

Plein Hemelse Vrede in Amsterdam

Amsterdam

Als gevolg van de sanering van het Polderweggebied ligt sinds kort een nieuw pleintje aan de Linnaeusstraat. Op een blinde muur aldaar is maandag 2 mei een grote muurschildering aangebracht, ter nagedachtenis aan de maandag exact een half jaar geleden vermoorde Theo van Gogh.
<BR>Van Gogh is als engel afgebeeld, zwevend langs enorme Chinese karakters. Er staat Tianan&#039;men Guangchang - Plein der Hemelse Vrede.

De schildering is een initiatief van 'stadsdeelkunstenaar' Loes Diephuis. Het plan is bedacht op Koninginnedag en maandag meteen gerealiseerd door Diephuis en haar collega John Prop. "We vonden het een goed idee om op dit pleintje iets te doen rondom de moord op Theo van Gogh. Die is hier immers honderd meter verderop vermoord, op 2 mei precies zes maanden geleden. We besloten om een verwijzing te maken naar een ander plein: het Tianan'men-plein in Peking. Ook daar is de vrije meningsuiting in bloed gesmoord."

De geschilderde Theo van Gogh heeft engelenvleugels én duivelshoorns. Diephuis: "Theo van Gogh was natuurlijk niet geheel onomstreden. Dat wilden we met een knipoog laten zien. Op 2 mei willen we ook nog een straatnaambordje plaatsen met -in het Nederlands- Plein der Hemelse Vrede erop. Over een paar maanden verdwijnt het pleintje weer; dan gaat de sanering verder. We hopen dat de schildering gedurende die periode ongeschonden blijft."
Provincie:
Tag(s):