dinsdag, 8. februari 2005 - 9:32

Plezier belangrijkst voor een goede relatie

Amsterdam

Mannen noemen seksuele trouw en kinderen als bron van geluk, vrouwen zoeken veiligheid en respect. Gevraagd naar ingrediënten voor een goede relatie, zetten zowel mannen als vrouwen plezier op één.

Van elkaar houden komt volgens Nederlandse mannen en vrouwen op een tweede plaats. Toch hebben mannen en vrouwen ook geheel eigen verwachtingen van een relatie. Zo noemen mannen seksuele trouw (63%) en kinderen als een bron van gezamenlijk geluk (56%). Vrouwen daarentegen geven hogere prioriteit aan veiligheid (68%) en begrip van hun partner (63%). Over de toekomst laten vrouwen in het onderzoek een realistischer beeld zien, terwijl mannen een positiever beeld communiceren. Op de stelling 'mijn relatie zal altijd duren' zegt 65% van de mannen het daar mee eens te zijn. Van de vrouwen is 56% het daar mee eens.

Normen en waarden
Naast het maatschappelijke debat over normen en waarden blijkt dit onderwerp ook zeer relevant in de relatiesfeer. Ruim tweederde van de vrouwen vindt het respecteren van elkaars meningen en standpunten erg belangrijk binnen een goede relatie. Het nastreven van dezelfde normen en waarden is voor zowel mannen (56%) als vrouwen (65%) een positieve factor binnen een relatie. Gelukssocioloog, prof. Dr. Ruut Veenhoven, merkt op dat partners elkaar beïnvloeden en elkaars normen en waarden overnemen: 'Gelijke normen en waarden zorgen voor een gevoel van veiligheid, iets wat onmisbaar is in een relatie'.

Maatschappelijk succes
Een belangrijke factor voor een goede en gelijkwaardige relatie blijkt maatschappelijk succes van beide partners. Ruim 61% van de vrouwen en 58% van de mannen hecht waarde aan een succesvolle carrière. Geld speelt echter voor mannen een belangrijkere rol dan voor vrouwen. Bijna 62% van de mannen vindt het belangrijk dat er overlegd wordt over grote uitgaven. Daarnaast is het voor 58% van hen belangrijk dat geld toegankelijk is voor beide partners. Bij vrouwen komen geldzaken niet voor in de top tien van belangrijkste ingrediënten voor een goede relatie.

Bedreigingen
Belangrijkste negatieve factor die van invloed kan zijn op een relatie, is het ontstaan van een kloof tussen beide partners. Voor 66% van de mannen en 69% van de vrouwen is dit de belangrijkste bedreiging voor hen beiden. Ergernis en langs elkaar heen leven, komen respectievelijk op de tweede en derde plaats. Volgens 65% van de mannen en 62% van de vrouwen is het gevoel gevangen te zitten in een relatie een slecht teken. Sleur (61%) en een partner die te veel geld uitgeeft (58%) is volgens vrouwelijk Nederland ook dodelijk voor de relatie. Bijna 65% van de mannen noemt fysiek geweld en dwang om samen te blijven vanwege financiële redenen (61%) ingrediënten voor een slechte relatie.

Liefde door de jaren heen
Voornamelijk de generatie tot 30 jaar is uiterst positief over het liefdesleven. Wanneer partners tussen de 30 en 50 zijn, kan de relatie vaak in een dip terecht komen, waarbij de kwaliteit van de relatie en de tevredenheid daarover lager scoren. De senioren beoordelen hun relatie weer positiever. Rond 82% van zowel de mannen als vrouwen bevestigt dat de liefde uiteindelijk met de tijd groeit.

Dit blijkt uit "De Grote Relatie-Enquête" die Reader's Digest liet uitvoeren door De Vos & Jansen Marktonderzoek.

Meer Informatie:www.readerdigest.nl

©BON/ Foto:FBF

Categorie:
Tag(s):