donderdag, 10. november 2005 - 11:37

Politie pakt 14 veroordeelden op voor afname DNA

Drenthe

De politie heeft woensdagavond op last van het Openbaar Ministerie in Drenthe 14 mensen uit Assen,Borger, Dalen,Emmen, Hoogeveen en Nieuwlande aangehouden voor afname van DNA materiaal. Het gaat om mensen die na 1 februari van dit jaar door de rechter zijn veroordeeld voor een misdrijf waar een maximum straf van vier jaar of meer geëist kan worden. Het gaat daarbij om misdrijven zoals diefstal met geweld, valsheid in geschrifte, openlijke geweldpleging, brandstichting of zware mishandeling.

De maatregel geldt overigens ook voor mensen die voor 1 februari 2005 zijn veroordeeld maar die hun straf nog moeten ondergaan.

Volgens de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden moeten de veroordeelden zich melden bij de politie voor het afstaan van DNA. In de meeste gevallen zal het daarbij gaan om wangslijm.
Veroordeelden zijn in dit geval personen die veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf, taakstraf, terbeschikkingstelling, plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis, een inrichting voor stelselmatige daders of een inrichting voor jeugdigen.

Als veroordeelden niet reageren op een oproep van het Openbaar Ministerie dan worden ze aangehouden en overgebracht naar het politiebureau om alsnog te voldoen aan de verplichting DNA af te staan.

De DNA profielen worden bij het Nederlands Forensisch Instituut opgeslagen en, afhankelijk van de zwaarte van het misdrijf, 20 tot 30 jaar bewaard.
De gegevens uit de databank van het NFI maken het mogelijk daders van misdrijven sneller op te sporen door DNA dat is aangetroffen op de plaats van het misdrijf te vergelijken met profielen uit de databank. Het OM denkt dat de maatregel bovendien een preventieve werking heeft omdat de betrokken personen weten dat hun DNA is opgeslagen bij het NFI.
Provincie:
Tag(s):