maandag, 6. juni 2005 - 13:13

Politie waarschuwt mini-bike gebruikers

De politie Noord- en Oost-Gelderland krijgt steeds vaker te maken met jongeren die op kleine zogeheten mini bikes (brommertjes) de wegen verkennen. De politie waarschuwt (jeugdige) eigenaren van deze bromfietsjes voor het gebruik van hun voertuigje op de openbare weg. Naast het feit, dat het verboden is, zijn de risico’s dat men door het overige verkeer over het hoofd wordt gezien en bij een ongeluk betrokken raakt wel degelijk aanwezig.

Ze ogen leuk, kosten het nodige, halen soms snelheden van 90 km per uur, maar mogen absoluut niet op de openbare weg gebruikt worden. In korte tijd heeft de politie Noord- en Oost-Gelderland (gebied van Harderwijk tot Winterswijk) vijf personen met een mini bike op de openbare weg aangetroffen en proces-verbaal opgemaakt.

Bromfietsen die in Nederland op de openbare weg mogen rijden, dienen te zijn goedgekeurd en hebben een goedkeuringsmerk. Oftewel ze voldoen aan de eisen met betrekking tot motorinhoud (cc), remmen en verlichting. Ook moet de brommer verzekerd zijn, zodat bij een ongeval de schade geregeld wordt. Deze mini bikes hebben meestal een cilinderinhoud van meer dan 50 cc. Ze zijn niet goedgekeurd en dus ook niet verzekerd. Ze worden veel op afgesloten terreinen gebruikt, maar worden steeds vaker op straat gesignaleerd. De bestuurders rijden meestal zonder helm en dat vergroot de risico’s bij valpartijen of aanrijdingen. Extra nadeel: door de geringe hoogte van de combinatie kan men je over het hoofd zien. En vooral dat baart de politie zorgen; reden waarom zij waarschuwt voor het verboden gebruik van deze voertuigjes op de weg. De voertuigjes worden in afwachting van een beslissing door de Rechter in beslag genomen. Tegen de bestuurder wordt proces-verbaal opgemaakt, omdat hij met een motorvoertuig onverzekerd op de openbare weg rijdt.
Provincie:
Tag(s):