zaterdag, 26. februari 2005 - 19:10

Politiebureau tegen de vlakte

Zwolle

Het voormalige politiebureau aan het Groot Wezenland wordt gesloopt. Dat heeft niets met terrorisme maar alles met geld te maken. Het gebouw, ook in leegstand, wordt te duur. Een groot feest voor jongeren leidt het begin van de sloop in.

Momenteel wordt een deel van het voormalige politiebolwerk gebruikt door medewerkers van de rechtbank die er pal naast ligt. De komende weken zullen zij elders in de stad gehuisvest worden. Enige jaren geleden was er de nodige beroering rond de eventuele nieuwbouwplannen op het complex van het politiebureau. Architect Gunnar Daan had een opmerkelijk bouwplan ingediend waarna er zoveel maatschappelijke kritiek losbarstte dat het plan van tafel werd geveegd. Met die commotie nog in het achterhoofd heeft de overheid besloten om bij nieuwbouwplannen eerst maar eens goed in overleg te treden met de directe omwonenden.

Dat het pand beter gesloopt kan worden heeft alles met geld te maken. De huidige maandelijkse lastenplicht is niet meer verantwoord. De sloop heeft ook consequenties voor de antikraakbeweging die sinds 2001 in het pand is gehuisvest. Goed nieuws is dat het Bevrijdingsfestival op 5 mei een uniek afscheidsfeest in en rond het voormalige politiebureau organiseert. Dat zal gepaard gaan met een bijzondere editie van Lipgloss, het opmerkelijke dance-event voor jongeren.
© BON/tekst: PBN/foto: Alain de Jong.
Provincie:
Tag(s):