maandag, 4. april 2005 - 9:31

Politiek moet meer aan seks doen

Den Haag

Teveel jongeren hebben slechte ervaringen met seksualiteit. De overheid moet volgens GroenLinks veel meer doen om jongeren beter te informeren. Zei pleiten dan ook voor Rutgershuizen, seksuologen op internet, meer en eerdere aandacht in het onderwijs, een Kijkwijzer voor videoclips en een voorlichtingscampagne. Jongeren moeten weerbaarder worden om zelfstandig en verstandig van seks te kunnen genieten.

Uit onderzoek blijkt dat eén op de vijf meisjes ervaring heeft met seks onder dwang. Elke week doen meer dan tien minderjarigen aan aanranding of verkrachting. Het aantal tienerzwangerschappen stijgt. Steeds meer meisjes worden slachtoffer van loverboys. Ook groepsverkrachtingen komen veel voor, evenals eerwraak als reactie op onenigheid over seksuele normen. Jaarlijks worden zeker vijftig Nederlandse meisjes besneden.

Teveel jongeren – vooral meisjes – hebben negatieve ervaringen met seksualiteit. Mede doordat jongeren steeds vroeger seksueel actief worden, zijn ze vaak onvoldoende geïnformeerd over prettige en gezonde seks. Veel volwassenen denken dat voorlichting nauwelijks meer nodig is, omdat jongeren al worden overspoeld met seks. Maar deze beelden geven een eenzijdige, commerciële voorstelling van seks. Bij echte vrije, blije seks kan iedereen gelijkwaardig genieten. Niks ‘moet’ en vrouwen zijn geen onderdanig object. De beelden die jongeren via de media tot zich krijgen, zijn niet altijd even geschikt als informatiebron. Zeker waar seksueel geweld wordt verheerlijkt, geeft dat een verkeerd beeld.

Daar moet realistische en respectvolle informatie over seksualiteit tegenover staan zo vindt GroenLinks. Jongeren moeten weerbaarder worden om zelfstandig, verstandig en prettig met seks om te gaan. Instellingen die daar vroeger bij hielpen, zoals de Rutgershuizen en de NVSH, zijn door dit kabinet wegbezuinigd. Jongeren kunnen nauwelijks ergens terecht met vragen over seks. Daarom moeten de Rutgershuizen terugkomen als centra voor kennis, voorlichting en preventie. Jongeren moeten daar binnen kunnen lopen, maar ze moeten ook zelf jongeren actief opzoeken, en voorlichting geven op scholen, in buurthuizen en uitgaanscentra.

De overheid moet bovendien geld vrijmaken voor seksuologen op Internet. Jongeren kunnen daar terecht met alle mogelijke vragen over seksualiteit. Deze digitale ‘Lieve Lita’ is laagdrempelig, je kunt er desgewenst anoniem vragen stellen. Niet alleen over hoe je het doet, maar ook hoe je er over praat, over hoop, angst, liefde en relaties.

Diezelfde onderwerpen moeten ook meer en eerder aan bod komen in het onderwijs. Alle jongeren moeten vanaf groep zeven lessen krijgen over liefde, seksualiteit en relaties.
GroenLinks wil bovendien dat de Kijkwijzer ook gaat gelden voor muziekzenders en muziekclips. Vrouwonvriendelijke en zwaar seksueel getinte videoclips kunnen met iconen en een leeftijdsadvies duidelijk worden geclassificeerd zodat jongeren en hun ouders beter weten waar ze aan toe zijn. Dit systeem geldt al voor films en tv-programma’s en wordt ook voorgesteld voor erotische beelden op gsm’s.

GroenLinks vindt het tot slot hoog tijd dat de regering een open discussie start over seks. Seks gaat niet alleen om oraal, anaal of vaginaal, maar ook om verbaal, aldus een Belgische voorlichtingscampagne. Nederland zou die campagne over moeten nemen. ©BON/Tekst Evelien Tonkens-GroenLinks
Categorie:
Tag(s):