woensdag, 30. maart 2005 - 20:50

Politiek verrast interesse NASA vliegbasis Twenthe

Den Haag

Politiek Den Haag is uitermate verrast dat de NASA belangstelling toont in de luchtmachtbasis Twenthe als noodlandingsbaan voor de Space Shuttle. Uit bronnen van de nieuwssite Blikopnieuws.nl blijkt dat Twenthe één van de kanshebbers is waar de Space Shuttle bij een mislukt lancering zou kunnen landen. Daarom zou de NASA aanstaande vrijdag met een testvliegtuig proeflandingen komen maken om te kijken of de baan daarvoor geschikt is.

In 2003 ging de Tweede Kamer akkoord met de sluiting van vliegbases Twenthe en Soesterberg, het Marinevliegkamp Valkenburg, de Landmachtkazerne Ede-Oost en de Legerplaats Seedorf. De sluiting maakt onderdeel uit van het plan dat bij Defensie moet leiden tot een bezuiniging van zo’n 380 miljoen euro per jaar. Door de bezuinigingen verdwijnen er bij Defensie 9000 arbeidsplaatsen. De luchtmacht moet daarbij onder andere afstand doen van 6 Apache gevechtshelikopters en 29 F-16’s. Het aantal jachttoestellen zal hiermee op 108 komen, waarvan Defensie er 90 aan de NAVO aanbiedt.


Door NASA’s interesse in Twenthe komt het besluit over de bezuinigingen misschien in een ander daglicht te staan. Als de Amerikaanse ruimteorganisatie haar zin krijgt is Den Haag genoodzaakt de vliegbasis langer open te houden. Waarschijnlijk in een zeer afgeslankte vorm, maar van een totale ontmanteling is dan in ieder geval geen sprake meer. Bepaalde onderdelen van de basis zullen open moeten blijven voor onderhoud en onderdak waarvoor een kleine groep mensen in principe zorg kan dragen.

Duidelijk is wel dat als de NASA gebruik wil maken van vliegbasis Twenthe als noodlandingsbaan, dat ze diep in haar buidel moet tasten. Bij zou een klein legertje reddingswerkers paraat moeten staan om bij een eventuele noodlanding direct en adequaat te kunnen reageren.

©BON / Foto Ronald Fleurbaaij
Provincie:
Tag(s):