zondag, 24. april 2005 - 19:19

Powerman en -woman strijden in Venray

Venray

Armand van der Smissen en Ulrike Schwalbe hebben zondag de Europese kampioenschappen duathlon (lange afstand) gewonnen. De 36-jarige Tilburger en de tien jaar jongere Duitse werden in Venray tot Powerman en Powerwoman gekroond. Van der Smissen legde de 15 kilometer lopen, 60 km fietsen en 7500 meter lopen af in een tijd van 2 uur, 44 minuten en 14 seconden.

Op de finishlijn eindigde hij vlak achter Schwalbe die 20 minuten eerder was gestart en haar race in 3.04.05 voltooide. De Nederlandse titel was voor Yvonne van Vlerken, 3.05.41.

Van der Smissen werd met zijn fraaie overwinning de opvolger van Huub Maas die in 1998 als laatste Nederlander in Venray wist te zegevieren. ‘Ik ben heel verguld met deze titel’, zei de Brabander na afloop.

Het zilver ging zondag naar de Duitser Dirk Strothmann, het brons naar de Belg Joeri Vansteelant. Diens oudere broer Benny was tussen 1999 en 2004 in het evenement als eerste geëindigd. Vorig jaar werd hij onttroond door de Spanjaard Sergio Rodriguez Vicente.

Van der Smissen nam zondag van meet af aan het initiatief. Na het eerste looponderdeel liep hij nog samen met de Italiaan Alessandro Alessandri die uiteindelijk als vijfde zou finishen. Strothmann, vierde op de wereldranglijst van Powerman International, kwam tijdens het fietsen en de laatste 7,5 kilometer lopen sterk opzetten, maar kwam op de finish 13 seconden tekort voor de eindzege.

Bij de vrouwen had Yvonne van Vlerken een overtuigende start, na 15 kilometer lopen had de duathlete uit Krimpen aan de Lek een voorsprong van 13 seconden op Schwalbe die toen ook nog de Britse Jess Draskau voor zich wist. Schwalbe, die vorig jaar in het Deense Fredericia al de wereldtitel lange afstand voor zich opeiste, liet daarna geen onduidelijkheid over de krachtsverhoudingen meer bestaan.

De gemeente Venray vormde het decor voor deze Europese kampioenschappen, waar een loop- en fietsparcours was uitgezet in en rondom het centrum. © BON/Foto's: John Peters - Organisatie Powerman
Provincie:
Tag(s):