zondag, 18. december 2005 - 11:36

Premier Balkenende onthult Nijmeegse Godenpijler

Nijmegen

Premier Jan Peter Balkenende en burgemeester Guusje ter Horst van Nijmegen onthullen op 21 december de nieuwe Nijmeegse Godenpijler. Dit eigentijdse kunstwerk is gebaseerd op de in 1980 gevonden fragmenten van een Romeinse Godenpijler. Deze stond in het jaar 17 in de omgeving van het huidige Kelfkensbos in Nijmegen.

De vondst van de brokstukken van de Romeinse Godenpijler betekende voor Nijmegen de definitieve erkenning als oudste stad van Nederland. Het leidde uiteindelijk tot het 2000-jarig jubileum dat Nijmegen dit jaar viert.

Het stadsbestuur besloot al in 2002 om dit jubileum ook met een blijvende herinnering te vieren. Daarvoor is aan drie gerenommeerde kunstenaars de opdracht verstrekt op basis van de gevonden fragmenten van de Romeinse Godenpijler een eigentijdse verbeelding te ontwerpen. Uiteindelijk koos het stadsbestuur voor een ontwerp van de kunstenaars Ram Katzir en Rutger Fuchs.

De basis van de nieuwe Godenpijler is een bronzen replica van de gevonden fragmenten van de Romeinse Godenpijler. Uit dit bronzen reliëf komt een donkere granieten zuil tevoorschijn. Deze bestaat uit tien delen waarin teksten staan die verwijzen naar het rijke verleden van Nijmegen. Het gaat om diverse citaten over Nijmegen variërend van zinsneden uit Tacitus Historiae, waarin Nijmegen al staat genoemd, tot regels die de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon over de stad schreef die hij kort na de oorlog als journalist bezocht.
Provincie:
Tag(s):