zaterdag, 19. maart 2005 - 14:27

Primeur voor Rotterdamse politie

Rotterdam

De Rotterdamse politie heeft, met de permanente meetpunten in de Thomassentunnel, een primeur op het gebied van sporenonderzoek. Met de meetpunten die sinds kort in de tunnel zijn aangebracht, kan het sporenonderzoek na een ongeval veel sneller afgehandeld worden.

Als er een ongeluk gebeurd is in een tunnel, wordt de plaats van het ongeval altijd uitgemeten. Vervolgens worden er foto’s genomen en kan de Technische Ongevallendienst (TOD) door middel van fotogrammetrie de werkelijke afstanden weer precies berekenen.

Een medewerker van de TOD van de politie Rotterdam-Rijnmond, kwam echter op het idee om permanente meetpunten in tunnels aan te brengen. Zo hoeven de meetpunten na een ongeluk niet meer aangebracht te worden, maar kunnen de foto’s direct genomen worden. Dit kan een tijdwinst tot wel drie uur opleveren. De weg kan dan ook veel eerder weer vrijgegeven worden voor het verkeer.

In samenwerking met Rijkswaterstaat werden in de Thomassentunnel de eerste permanente meetpunten aangebracht en daarmee heeft Rotterdam een primeur. Volgens Rijkswaterstaat is het systeem vooral geschikt voor tunnels en wegvlakken zonder vluchtstrook, bijvoorbeeld spits- of plusstroken.

© BON / Politie Rotterdam-Rijnmond
Provincie:
Tag(s):