woensdag, 6. april 2005 - 15:01

Prins Rainier van Monaco (81) overleden

Prins Rainier van Monaco is woensdagmorgen om 06:35 uur overleden. De 81-jarige prins werd op 7 maart opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis vanwege een longinfectie. Rainier tobde al tien jaar met zijn gezondheid. Prins Albert nam vorige week al de taken van zijn vader over. Rainier was monarch sinds 1949, waarmee hij het langst dienende staatshoofd van Europa was. Hij werd mede beroemd door zijn huwelijk met Grace Kelly. De filmster stierf in 1982 bij een ongeluk.

Prins Rainier (Louis Henri Maxence Bertrand) wordt geboren op 31 mei 1923 in Monaco als zoon van Charlotte de Grimaldi. Omdat zij afstand doet van de troon volgt Rainier zijn grootvader Lodewijk II op en bestijgt hij in 1949 de troon.

Gracia
Niet veel later ontmoet hij de filmster Grace Kelly tijdens opnamen van de film ‘To Catch A Thief’ in Monaco. Grace komt uit een keurige en hard werkende familie. Haar vader is opgeklommen van metselaar tot miljonair en haar moeder werkt op de universiteit van Pennsylvania. In 1956 trouwen Rainier en Grace in Monaco. Vanaf dat moment noemt ze zich prinses Gracia. Uit het huwelijk komen drie kinderen voort: Caroline, Albert (de troonopvolger) en Stephanie.

Tragedie
In 1978 trouwt prinses Caroline met Philip Junot; ‘niet meer dan een charmeur’ noemt prinses Gracia hem. Het huwelijk loopt vier jaar later uit op een scheiding waar de roddelpers van smult. Niet lang daarna, op 13 september 1982, verongelukt Gracia bij een auto-ongeluk. Prinses Stephanie overleeft het wel maar heeft nooit verteld wat er precies is gebeurd. Aanleiding voor diezelfde roddelpers om jarenlang te blijven schrijven over de tragedie.

De jaren na de dood van Gracia staan voor de buitenwereld vooral in het teken van de vele vriendjes van Stephanie en Caroline. Rainier is vooral bezig met het langzaam maar zeker overdragen van zijn taken aan zijn zoon Albert. De laatste tijd sukkelde hij met zijn gezondheid en in maart 2005 werd hij met een longinfectie opgenomen in het ziekenhuis. Die werd hem uiteindelijk fataal alsdus RTL Nieuws. Prins Rainier (Louis Henri Maxence Bertrand) wordt geboren op 31 mei 1923 in Monaco als zoon van Charlotte de Grimaldi. Omdat zij afstand doet van de troon volgt Rainier zijn grootvader Lodewijk II op en bestijgt hij in 1949 de troon.

© BON
Categorie:
Tag(s):