maandag, 11. april 2005 - 16:29

Promotie stille banden

Amsterdam

Nu Nederland steeds meer oploopt tegen Europese geluidsnormen bij bijvoorbeeld de aanleg van spitsstroken, wil BOVAG meer openheid over de geluidsproductie van banden. Verschillende banden produceren verschillende hoeveelheden lawaai. ‘Allereerst moet er meer informatie beschikbaar komen over de geluidsproductie van banden’, vindt Wybe Zijlstra van BOVAG. ‘Een stillere band is niet altijd duurder, maar op dit moment kun je nergens opzoeken hoeveel lawaai een band maakt. Je zou zulke informatie bijvoorbeeld kunnen toevoegen aan een bandenspanningstabel.

Vervolgens moet er meer onderzoek komen naar de mogelijkheden. De stilste band is een slick, zonder profiel dus, maar daarmee komt de veiligheid in het geding.’ In overleg met onder andere VACO en de ANWB wil BOVAG nu kijken hoe stille banden versneld de overhand zouden kunnen krijgen.
De ANWB laat weten dat ook zij voordelen zien. ‘Voor de consument is het prettig om minder lawaai in de auto te hebben’, laat een woordvoerder weten. ‘Bovendien wordt de noodzaak voor geluidsschermen bij massaal gebruik van stille banden wellicht minder.’
Categorie:
Tag(s):