woensdag, 30. november 2005 - 14:57

ProRail wijst jongeren op de gevaren langs het spoor

Utrecht

ProRail heeft voor jongeren het lespakket 'PazzUP!' ontwikkeld. Met dit pakket wil ProRail jongeren wijzen op de gevolgen van levensgevaarlijk gedrag bij het spoor, zoals lopen in de spoorberm, 'zigzaggen' bij overwegen en vandalisme plegen aan het spoor. Het lespakket richt zich op scholieren van twaalf tot twintig jaar van alle middelbare scholen en MBO's in Nederland. De eerste bestellingen worden deze week bij de scholen afgeleverd.

Jongeren zijn vaak betrokken bij vandalisme en onverantwoord gedrag langs het spoor. Dit levert levensgevaarlijke situaties en maatschappelijke onrust op. Van alle mensen -waaronder jongeren- die de afgelopen drie jaar betrokken waren bij een ongeval op het spoor, hebben 77 personen het niet overleefd (exclusief suïcides). Tien procent van alle vertragingen in het treinverkeer wordt veroorzaakt door onverantwoord gedrag en vandalisme. Vandalisme kost ProRail jaarlijks circa twee miljoen euro.

Het lesmateriaal confronteert leerlingen op verschillende manieren met de gevolgen van gevaarlijk gedrag bij het spoor. Het heeft tot doel hun houding te beïnvloeden en daarmee ongevallen en vandalisme bij het spoor terug te dringen.
Provincie:
Tag(s):