donderdag, 23. juni 2005 - 0:43

Protest naaktrecreanten

Veere

Een niet alledaags protest komt uit de hoek van de naakt-recreanten. Ze mogen plotseling op het strand bij Neeltje Jans niet meer zonder kleren zonnen. Terwijl ze dat al twintig jaar deden. In artikel 430a van het Wetboek voor Strafrecht staat dat gemeenten het recht hebben om plaatsen aan te wijzen voor naaktrecreatie. Uit hetzelfde artikel valt echter ook op te maken dat naaktrecreatie is toegestaan op plaatsen die hiervoor “geschikt� zijn.

Volgens de Naturisten Federatie Nederland (NFN) is het zuidelijk strand van Neeltje Jans geschikt voor naaktrecreatie, omdat tot voor kort naaktrecreatie al bijna twintig jaar werd gedoogd. Verder liggen de naaktrecreanten op plaatsen waar zij een meerderheid vormen en het bloot voor de aanwezigen geen enkel probleem is. Gegronde klachten van bijv. omwonenden kunnen er dus niet zijn. Tenslotte is het strand erg goed toegankelijk.

Ook voor bijv. mensen die moeilijk ter been zijn en rolstoelgebruikers. Aldus de NFN. De federatie heeft de gemeente Veere schriftelijk verzocht het verbod onmiddellijk op te heffen. De reactie van de gemeente Veere is als volgt.

De gemeente Veere is een kleine gemeente waar in de zomer een verdriedubbeling van de bevolking plaats vindt. Vanaf de zomer van 2002 is het project “Rust aan de Kust� van start gegaan. Bij alle strandovergangen werden borden geplaatst met de regels die op die stranden gelden. Het vandalisme en de (kleine) criminaliteit op de stranden werd aangepakt. Er werd onder andere op toegezien dat de strandhokjes niet meer als materiaal voor vreugdevuren gebruikt werden.

Er werd geklaagd over voyeurisme op de naaktstranden. Deze had twee strandvakken aangewezen waar naaktrecreatie was toegestaan. Deze recreanten zijn in de loop der tijd uitgewaaierd over de andere stranden. Om de overlast beter tegen te kunnen gaan is in het driehoeksoverleg met de politie en de officier van justitie besloten om strikter te gaan handhaven.

Omdat twee stranden voor naaktrecreatie wellicht wat weinig waren is er al een extra strandvak aangewezen. Er zijn nu dus drie strandvakken waar naaktrecreatie is toegestaan. Op de rest van de stranden mag het niet.

Vorig jaar is het strand van Vrouwenpolder vaak gecontroleerd. Neeltje Jans is oorspronkelijk een zandplaat in de Oosterschelde dat bij de bouw van de Stormvloedkering een werkeiland is geworden.

Een gedeelte van de Neeltje Jans is ingericht als recreatiegebied. Het accent ligt op natuurontwikkeling. Het is er breed en er stond één bord waarop de regels van dat strandgedeelte op vermeld waren. Dat bleek te weinig. De regels werden met regelmaat overtreden. Vorig jaar is er vooral gewaarschuwd. Dit jaar zijn er extra borden bijgeplaatst en wordt er gehandhaafd.

Er is niets plotseling veranderd: naaktrecreatie is en was niet toegestaan'. Aldus een woordvoerster van de gemeente Veere.

© BON Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):