dinsdag, 18. januari 2005 - 21:32

Provincie NH praat over spoorlijnovername

Haarlem

Het dagelijks bestuur van de provincie wil onder voorwaarden doorpraten met minister Peijs van Verkeer en Waterstaat over overname van vier verliesgevende contractspoorlijnen. Gedeputeerde Staten(GS) wijzen het 'knippen' in de doorgaande lijnen af, maar zijn bereid onderhandelingen met de minister te starten als de mogelijkheid wordt geboden om vanuit Alkmaar en Haarlem door te rijden naar Amsterdam. Dit heeft het provinciebestuur dinsdag 18 januari in een brief geschreven aan minister Peijs in reactie op de voorgenomen decentralisatie van de spoorlijnen.

Een lastig punt blijft het ‘knippen’ van lijnen. Het aanbod van de minister aan Noord-Holland betreft de vier regionale lijnen
Den Helder – Alkmaar, Hoorn - Alkmaar - Uitgeest, Uitgeest - Haarlem en Zandvoort - Haarlem. Noord-Holland kent een sterke oriëntatie op Amsterdam. Het ‘knippen’ van lijnen in Alkmaar en Haarlem zal tot veel gedwongen overstappen leiden. Zo betekent een ‘knip’ in Haarlem dat strandgangers die van Amsterdam naar Zandvoort reizen massaal moeten overstappen in Haarlem. Voor hen die reizen van Den Helder naar Amsterdam en vice versa geldt dat zij in Alkmaar zouden moeten overstappen. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor een reizigersverlies van 5 à 10 % kan ontstaan. Ook leidt een dergelijke overstap tot extra kosten. Een groot deel van deze reizigers zal bovendien in de auto stappen en extra drukte op het regionale wegennet veroorzaken.

© BON / FBF.NL

Provincie:
Tag(s):