maandag, 11. juli 2005 - 16:14

Provisiejagers aan banden

Den Haag

Minister Zalm van Financiën heeft maandag het besluit aangekondigd om wettelijk vast te leggen dat financieel adviseurs openheid moeten geven over de beloning die zij ontvangen als ze een product verkopen. De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis zien het als een overwinning voor de consument dat na jarenlange strijd de branche overstag is gegaan, al hikken ze er wel tegen aan dat de regels pas vanaf 2009 gelden.

Met de wettelijke verplichting tot beloningstransparantie, waarbij financieel adviseurs openheid moeten geven over de verdiensten die zij ontvangen bij de verkoop van een financieel product, gaat een lang gekoesterde wens in vervulling van de Consumentenbond en Verenging Eigen Huis.

Lastiger
Omdat financieel adviseurs bij het verkopen van een financieel product moeten laten zien hoe hoog hun verdienste is, verwachten Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond dat het voor provisiejagers lastiger wordt om consumenten juist die producten op te dringen waar zij door ‘perverse provisieprikkels’ zelf het meest aan verdienen. Bovendien kan de consument, als gevolg van de afgedwongen openheid, in de toekomst verschillende aanbiedingen beter met elkaar kan vergelijken en adviezen kritischer beoordelen. Uiteindelijk wordt hij daarmee in staat gesteld een betere keuze te maken.
Categorie:
Tag(s):