dinsdag, 6. december 2005 - 23:32

PSV bij beste zestien clubs van Europa

Zo uitbundig als vorig jaar was het niet, maar dat PSV na het slagen van de tiende poging om zich te plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League even liet gaan, was meer dan logisch. De ploeg van trainer Guus Hiddink had het lange tijd erg lastig gehad met Fenerbahce, maar zegevierde uiteindelijk toch met 2-0 dankzij trefers van Phillip Cocu en Jefferson Farfan.

De billen bleven lang samengeknepen in Eindhoven. Nadat de overleden Frits Philips op grootse wijze was herdacht, ontpon zich een duel waarin de Turken lange tijd het betere elftal waren. De ploeg van de Duitser Christoph Daum begon uiterst aanvallend en drukte PSV lang terug op eigen helft. Het had er daarom alle schijn van dat de Eindhovenaren net als in zoveel voorgaande jaren een allesbeslissend Champions Leagueduel weer niet tot een goed einde zouden weten te brengen. Schijn bedroog echter, want ondanks het vele balbezit was Fenerbahce niet bij machte om de defensie van PSV te ontrafelen. Doelman Gomes hoefde nauwelijks in actie te komen. Enkel van afstand werd de Braziliaanse sluitpost eningszins getest.

Ook PSV wist nauwelijks bij het vijandelijke doel te komen. In de eerste helft kwam PSV slechts twee keer gevaarlijk opdoemen voor doelman Volkan. Het deed dat wel uiterst effectief, want na veertien minuten kopte Phillip Cocu een vrije trap van Jefferson Farfan binnen. Die treffer gaf niet de rust die iedereen daarna verwachtte. PSV kon de bal nauwelijks in de ploeg houden en liet de Turken daardoor in de wedstrijd.

De tweede helft was het spelbeeld onveranderd. PSV bleef druistig en Fenerbachce wist niet gevaarlijk te worden uit het vele balbezit. Doelpunten leken er dan ook niet meer te gaan vallen. Toch kon het thuispubliek nog eenmaal juichen. Vijf minuten voor tijd rondde Farfan een doorgekopte bal van Jan Vennegoor of Hesselink af. Daardoor kwam aan alle onzekerheid een einde en plaatste PSV zich evenals Ajax eerder bij de beste zestien clubteams van Europa.