zaterdag, 17. september 2005 - 18:23

PSV: deal van €115 miljoen?

De Nederlandse vastgoedtycoon Jan Bosch voert vergevorderde onderhandelingen met PSV om het Philips Stadion in Eindhoven te kopen. De in Zwitserland woonachtige vastgoedmiljonair biedt ,zo schrijft het Eindhovens Dagblad vandaag op haar voorpagina, samen met enkele andere investeerders in de Zwitserse Züblin Vastgoed Holding, rond € 115 miljoen voor het stadion.

Als de deal doorgaat, wil PSV het stadion gaan huren. De investeringsmaatschappij denkt het stadion efficiënter te kunnen gebruiken, ook buiten het voetbal. PSV ziet vooral kans zijn eigen vermogen te versterken via de verkoop. Bovendien is huren van Züblin goedkoper dan eigen exploitatie. In de verkoopbesprekingen wordt het recht van terugkoop door PSV opgenomen.

Het Eindhovens Dagblad meldt verder nog dat PSV sinds 1987 eigenaar is van zowel het stadion aan de Frederiklaan als ook van de grond. De club moest destijds een nieuwe hoofdtribune neerzetten en nam de grond voor één gulden over van Philips. De Raad van Bestuur van Philips heeft toen bedongen dat die een veto kan uitspreken over eventuele verkoop van de grond. Dat wordt overigens niet verwacht. De naam van Philips blijft ook in de nieuwe situatie aan het stadion verbonden. De raad van commissarissen van PSV moet nog formeel beslissen over de verkoop. Daar is - volgens het Eindhovens Dagblad - de voorgenomen verkoop naar verluidt al uitvoerig aan de orde geweest en worden vooral de voordelen van de transactie onderstreept.

De club heeft op het stadion nog een hypotheek (nu nog € 90 miljoen) die doorloopt tot 2017. In dat jaar zou het complex zonder financiële lasten eigendom worden van PSV. Nu betaalt de club jaarlijks zo’n € 9 miljoen aan rente en aflossing. Door het stadion te verkopen kan PSV zijn hypotheekschulden ineens aflossen en meer eigen vermogen opbouwen. De totale schuld van PSV bedroeg begin dit jaar € 113 miljoen; deels ontstaan door het uitkopen van externe financiers. Of een deel van het geld ook ten goede komt voor de aankoop van nieuwe spelers, waardoor PSV zijn Europese ambities kan waarmaken, is onduidelijk.

Züblin heeft het voornemen in de komende jaren meer voetbalstadions in Europa gaan overnemen. Tal van grote voetbalclubs hebben hun stadion al verkocht aan investeerders.

Op haar website heeft PSV op de volgende manier gereageerd op het bericht in het Eindhovens Dagblad:

"Hedenochtend staat er een artikel in het Eindhovens Dagblad waarin gemeld wordt dat PSV het Philips Stadion zou verkopen. De directie van PSV stelt in reactie hierop het volgende. PSV is altijd bezig zich te ontwikkelen als organisatie, ook op financieel gebied. PSV raadpleegt daarvoor verschillende partijen, om advies in te winnen dat rendement zal opleveren. Daarbij gaat PSV niet over een nacht ijs; de club kiest haar gesprekspartners in deze zeer secuur.

Een van de onderdelen waar naar wordt gekeken is het stadion en de exploitatie ervan. Het stadion heeft een grote financiele waarde en PSV wil daar optimaal gebruik van maken. Het is op dit moment echter voorbarig om conclusies te trekken met betrekking tot de (financiele) strategie van PSV. "
Categorie:
Tag(s):