woensdag, 4. mei 2005 - 22:36

PSV mist op een haar na finale

PSV Eindhoven heeft de finale van de Champions League niet behaald. De ploeg uit Eindhoven kwam nog terug tot 3-1, maar het uitdoelpunt in de laatste minuut van Ambrosini gaf de doorslag. Door deze goal kwam AC Milan terug tot 2-1 en door het uitdoelpunt van Milan was het sprookje van PSV over. Philip Cocu bracht de ploeg nog wel een minuut later terug tot 3-1, maar het voordeel bleef bij AC Milan.

De ploeg van Guus Hiddink werd vooraf weinig kansen toegedicht. Minimaal twee doelpunten scoren tegen de beste defensie van Europa leek een gigantische opgave. En met een spits als Sjevchenko is de ploeg uit Milaan levensgevaarlijk. Toch leek PSV maling te hebben aan de reputatie en ging aanvallend van start.

Milan keek de kat uit de boom en liet PSV komen. Door het veldoverwicht van de Eindhovenaren kreeg de ploeg kans vrijuit te spelen. Al binnen 10 minuten kwam de ploeg op voorsprong. Vennegoor of Hesselink draaide knap weg van zijn man en gaf Park de kans vrijuit in te schieten. De bal ging snoeihard in het dak van het doel en Dida was verslagen.

AC Milan had de laatste zeven wedstrijden in Europa geen een doelpunt tegen gehad en als dit zou lukken tot de rust, had doelman Dida een nieuw record op zak. Dit record blijft nu in handen van Edwin van der Sar.

De doelstelling van Hiddink was gehaald. Het team stond vroeg op voorsprong en kon op weg om deze voorsprong uit te breiden. AC Milan was ondertussen gewaarschuwd en begon ook wat meer grip op de wedstrijd te krijgen. Maar PSV speelde fel en was scherp op de bal. Uitblinker was Theo Lucius die werkelijk overal op het veld was de vinden en elke actie goed deed.

De voorsprong bleek ongewijzigd bij rust en Milan wisselde de geblesseerde Maldini voor Kaladze. Maldini was met zijn hoofd ongelukkig in aanraking gekomen met de schoen van Vennegoor of Hesselink en moest de wedstrijd verder afkijken vanaf de bank.

PSV ging verder waar het was gebleven en bleef geconcentreerd spelen. Halverwege de tweede helft werd Robert in de ploeg gebracht voor Bouma om zo nog meer druk naar voren te zetten. De ploeg kreeg wat halve kansjes en de 2-0 hing in de lucht.

Deze kwam ook en wel van het hoofd van Philip Cocu. Bij een voorzet vanaf de linkerkant kon de middenvelder duikend naar de bal de bevrijdende 2-0 inkoppen.

PSV kreeg nog meer vleugels en bij deze stand zou een verlening en daarna strafschoppen de beslissing uitmaken. Milan kwam nu iets meer aan spelen toe in met de inbreng van Tomasson werd de ploeg iets gevaarlijker.

Alles leek op een verlening uit te draaien toen daar opeens de kopbal van Abrosini was. Een voorzet van de linkerkant werd diagonaal ingekopt door de Italiaan en alle dromen spatten uiteen voor Eindhoven. De poeg moest nu nog 2x scoren in 3 minuten. Een onmogelijke opgave en AC Milan vierde al half feest.

Door de slordigheid kon Philip Cocu nog voor zijn tweede treffer van de avond aantekenen een minuut later en zelfs met een 3-1 overwinning op AC Milan was PSV nog niet door.

De ploeg van trainer Guus Hiddink heeft voor een vreselijk goed resultaat gezorgd woensdagavond in het Philips-stadion, maar het was net niet genoeg voor een plek in de finale op 25 mei in Instanbul. Maar PSV kan terugkijken op een succesvol seizoen in Europa en wat de ploeg de afgelopen 9 jaar niet lukte in de Champions League, het behalen van de tweede ronde, werd dit jaar in een keer goedgemaakt door een plek in de halve finale en winst op een aantal topteams uit Europa.