zaterdag, 12. november 2005 - 22:03

PVDA wil 'Gratis' openbaar vervoer

Amsterdam

De PVDA is voorstander, dat meer mensen gebruik kunnen maken van ‘gratis’ openbaar vervoer. De PvdA heeft een aantal voorstellen om op korte termijn, in het lokale en regionale personenvervoer per bus, tram en metro, ‘gratis’ openbaar vervoer aan te bieden. Door het ‘gratis’ openbaar vervoer op te hangen aan het systeem van de OV-chipkaart wordt de waarde van het openbaar vervoer benadrukt.

De specifieke doelgroepen waar het GOV voor bedoeld is, kunnen door middel van een chipkaarttegoed van het OV gebruikmaken. Onder deze groep die gebruik hiervan kunnen maken zijn: ouderen (vanaf 65 jaar), gehandicapten, Mbo-scholieren van 16 tot en met 17 jaar en als laatste groep zal op de belangrijkste fileknelpunten in Nederland het openbaar vervoer ‘gratis’ worden aangeboden aan forenzen.

Dit ‘gratis’ openbaar vervoer is alleen bedoeld voor de forens die uit de auto in de bus stapt. Het bedrijfsleven betaalt hier aan mee. Daar staat tegenover dat het bedrijfsleven een fiscale faciliteit kan ontvangen voor hun bijdrage. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de bestaande fiscale regelingen die eventueel kunnen worden aangepast. De motivering voor deze voorstellen berust naast sociaal-maatschappelijke overwegingen ook op verkeersoverwegingen, milieu en de economie.
Categorie:
Tag(s):