woensdag, 9. februari 2005 - 10:48

Radicaliseren

Leiden

‘Islamitische studenten aan de Universiteit Leiden radicaliseren’. Dat zegt één van de docenten in het Leidsch Dagblad. Hij zegt verder dat hij ‘al jaren het gevoel heeft dat er iets vreemds leeft onder de studenten’. Jason W., die momenteel in Rotterdam terecht staat op verdenking van terrorisme, zou een radicaal-islamitisch boekje op de universiteit hebben verspreid.

Volgens de docent is de radicalisering sterker dan op andere universiteiten. ‘Het is tijdens colleges wel eens moeilijk de grens te trekken tussen vragenstellen en doorzaniken. Deze mensen hebben religieus een enorm hoge bloeddruk. Het gaat te ver om te zeggen dat ze colleges traineren, maar ik merk dat ze eindeloos doorvragen als bijvoorbeeld de Wahabieten (een radicale islam-stroming uit Saoedi-Arabië, red.) ter spraken komen’.

Dagblad Trouw meldt dat Jason W. het boekje ‘Imaan en Kufr’ (geloof en ongelovigheid) onder studenten van de Universiteit Leiden heeft verspreid. Het boek roept moslims op het gezag van een ongelovige leider te verwerpen. Ook is ongehoorzaamheid geboden tegen parlementariërs en rechters en moeten moslims 'afstandelijkheid, vijandschap en haat' laten zien tegenover niet-moslims. Volgens ‘Imaan en Kufr’ hebben afvalligen 'geen recht op veiligheid'.

Een woordvoerder van de universiteit verklaart tegenover het Leidsch Dagblad dat Jason W. in de twee maanden tussen het begin van zijn studie in september en zijn arrestatie nauwelijks in Leiden is geweest. W. werd op 10 november samen met Islam A. gearresteerd na een urenlange belegering van zijn woning in de Haagse wijk Laakkwartier.

Begin deze maand werd duidelijk dat de Universiteit Leiden de eerste opleiding in Nederland voor imams misliep. De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam kreeg 1,5 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs om de opleiding op te zetten. De Universiteit Leiden had volgens staatsecretaris Rutte wel een goed plan, maar richtte zich te veel op Turkse studenten van buiten Nederland.

Het kabinet wil dat de universiteiten zich met een imamopleiding richten op studenten in Nederland, en dan niet uitsluitend van Turkse afkomst. Het gaat er immers om te voorkomen dat imams van Marokko, Turkije of Arabische landen hierheen worden gehaald. De bedoeling is dat vanaf 2008 imams uit het buitenland helemaal kunnen worden tegengehouden.

© BON / Foto's FBF.NL
Provincie:
Tag(s):