zondag, 31. juli 2005 - 15:43

Raikkonen wint in Hongarije

Kimi Raikkonen heeft de Grand Prix van Hongarije op zijn naam weten te schrijven. De Fin weet hiermee tien punten in te lopen op Fernando Alonso, die elfde werd.
<BR>
<BR>Michael Schumacher startte de race vanaf poleposition, maar door middel van tactische pitstops wist Raikkonen alsnog de race op zijn naam te schrijven. Schumacher werd uiteindelijk tweede.

Toyota kon een klein feestje vieren nadat beide rijders in de punten reden, waarvan Ralf Schumacher op het podium eindigde. Renault moest van een afstandje meekijken nadat het Franse team het tempo van de concurrentie niet kon bijbenen.

De toeschouwers in Budapest zaten vrijwel meteen op het puntje van hun stoel toen de race in Budapest van start ging. Bij de start kwamen de rijders goed weg, echter ging het in de eerste bocht meteen mis. Christian Klien werd met zijn Red Bull door de Sauber van Jacques Villeneuve geraakt. Klien belandde hierdoor in de grindbak en moest opgeven.

Ook koploper in het klassement, Fernando Alonso raakte betrokken bij een dergelijk incident. Een kapotte voorvleugel zorgde ervoor dat de Spanjaard al vroeg de pits in moest om de kapotte vleugel te vervangen na een touche met een Toyota. David Coulthard zag dit te laat en reed vol in op de stukken voorvleugel van Alonso. De voorophanging van de Red Bull knalt los en Coulthard schiet hierdoor van de baan. Voor David Coulthard betekende het einde oefening, waardoor Red Bull Racing al snel de koffers kon pakken aangezien beide rijders uitgeschakeld waren, zo vroeg in de race.

Na de start volgt een rustigere fase waarin Michael Schumacher en Kimi Raikkonen wegrijden van de rest van het veld. Raikkonen kan met zijn McLaren het tempo goed bijbenen van koploper Michael Schumacher. In de 11e ronde gaat de Fin echter naar binnen voor zijn eerste pitstop en valt terug naar plaats vijf, waarmee hij in principe de schade beperkt weet te houden. Schumacher weet inmiddels in zijn eentje een mooie voorsprong op te bouwen.

Koploper Schumacher duikt ondertussen in de 15e ronde van de race de pits in voor zijn eerste pitstop. De pitstop verloopt soepel en de Duitser blijft hiermee Raikkonen voor, maar moet echter Juan Pablo Montoya voor zich dulden die de leiding in de wedstrijd heeft overgenomen. Montoya laat een sterke vorm zien in zijn steeds lichter wordende McLaren en laat in de 20e ronde de snelste tijd noteren.

Montoya’s eerste pitstop vergt echter net iets teveel tijd waardoor de Colombiaan terugvalt op de derde positie, achter Schumacher en teamgenoot Raikkonen. De strategie van Renault om op de hardere banden te rijden lijkt verkeerd uit te pakken. Het tempo van het Franse team ligt te laag om een opmars naar voren te kunnen maken. Zowel Alonso als Fisichella rijden geruime tijd mee in het midden van het veld.

Drama voor Robert Doornbos in de 28e ronde van de race, de Nederlander moet in zijn tweede Grand Prix kennis maken met het fenomeen uitvallen. Doornbos moet zijn Minardi nog voor de helft van de 70 ronden gereden te hebben, als derde uitvaller van de race aan de kant zetten.

We schrijven ronde 36 van de race als koploper Michael Schumacher de pits induikt en Raikkonen de kans krijgt om stevig door te drukken als de Fin ruim baan krijgt. Een ronde later duikt Raikkonen echter zelf de pits in, maar weet na een superronde Schumacher te verschalken en tevens een voor Ferrari pijnlijke voorsprong op te bouwen. Montoya leidt op dat moment de race in zijn McLaren, maar in de 40e ronde van de race slaat het noodlot toe. De Colombiaan moet opgeven en de leiding in de wedstrijd gaat weer terug naar Raikkonen. De Fin weet de leiding vast te houden na zijn laatste stop in ronde 48 van de race.

In de slotfase van de race wordt het nog even spannend als Christijan Albers problemen ervaart met zijn Minardi, maar toch zijn race kan vervolgen als de auto wordt gerepareerd in de pitbox. Ondertussen gaat de strijd om de top vijf rustig door. Toyota laat zien de snelheid van de koplopers goed bij te kunnen houden en Ralf Schumacher en Jarno Trulli rijden lang mee om de derde en vierde plaats.

Williams lijkt de weg naar boven weer te kunnen zien en kon na een kleurloze race toch punten laten bijschrijven. Ook BAR liet weer punten bijschrijven nadat zowel Jenson Button als Takuma Sato in de top acht wisten te eindigen.

Uitslag race Grand Prix Canada

pos=1.naam=RAI1:37:25.55210
pos=2.naam=MSC+ 35.58
pos=3.naam=RSC+ 36.16
pos=4.naam=TRU+ 54.25
pos=5.naam=BUT+ 58.84
pos=6.naam=HEI+ 68.33
pos=7.naam=WEB+ 1 ronde2
pos=8.naam=SAT+ 1 ronde1
pos=9.naam=FIS+ 1 ronde0
pos=10.naam=BAR+ 1 ronde0
pos=11.naam=ALO+ 1 ronde0
pos=13.naam=KAR+ 3 ronden0
pos=14.naam=MNT+ 4 ronden0
pos=16.naam=MAS+ 7 ronden0
pos=15.naam=ALB+ 11 ronden0

pos=16.naam=VIL+ 14 ronden0
pos=17.naam=MON+ 29 ronden0
pos=18.naam=DOR+ 44 ronden0
pos=19.naam=COU+ 70 ronden0
pos=20.naam=KLI+ 70 ronden0
Categorie:
Tag(s):