zondag, 21. augustus 2005 - 16:43

Raikkonen wint spectaculaire race in Istanboel

De organisatie van de Grand Prix van Turkije kan tevreden terugkijken op een mooi debuut. Het evenement treed in de voetsporen van de Grand Prix van Bahrein en China, die vorig jaar al mochten debuteren. De race kenmerkte zich door veel spektakel, inhaalmanoeuvres en puur racen, een ware traktatie voor de toeschouwers langs de baan en de kijkers thuis.

Kimi Raikkonen kon weer eens zijn klasse tentoonstellen aan iedereen die twijfelt aan het kunnen van de Fin. Tijdens de start werd Raikkonen in zijn McLaren verschalkt door de beide Renault’s die goed wegkwamen. Na de eerste bocht wist ‘The Iceman’ de score weer te vereffenen door de leiderspositie met een knap staaltje uitremmen weer in te nemen.

De beginfase verliep meteen al spectaculair. De vele gevechten voor posities maakten het een leuk schouwspel om te zien. McLaren demonstreerde dat het qua snelheid superieur is aan de concurrentie. Raikkonen kon vrij eenvoudig naar de overwinning rijden en kwam niet meer in de problemen. Helaas wist teamgenoot Juan Pablo Montoya zijn tweede plek niet vast te houden en werd in de slotronden verschalkt door Fernando Alonso, waardoor Montoya een stapje naar beneden moest doen en zich met een derde plek tevreden moest stellen. Raikkonen loopt hiermee maar twee punten in op koploper Alonso.

Een smetje op de race was het probleem met de Michelin banden. Het team van Williams werd na de klapband van Mark Webber op zaterdag, nu ook geteisterd door problemen met de banden tijdens de race. Zowel Mark Webber als Nick Heidfeld moest maar liefst tot twee keer toe een klapband incasseren.

Hoe sterk McLaren is, zo zwak kwam Ferrari voor de dag in de race op zondag. De kwalificatie toonde de onmacht van Ferrari al aan. Rubens Barrichello die volgend jaar de overstap naar B·A·R zal maken, wist zich slechts als 11e te kwalificeren, terwijl Michael Schumacher zelfs helemaal geen tijd wist neer te zetten. In de race was het niet veel anders en fungeerde Ferrari als een grijze muis. Of Schumacher er blij mee was of niet, de Duitser wist in de 14e ronde nog wel de spotlights op zich gericht te krijgen. In een touche met Mark Webber die zelfs een ronde achterlag, spinde Schumacher waardoor hij de pits in moest. Tot overmaat van ramp duurde deze zo lang, dat een goed resultaat in de race nog verder buiten bereik kwam. Schumacher dook niet later de pits in om voortijdig de race te stoppen. Teamgenoot Barrichello werd uiteindelijk 10e.

Mooi om te zien was de manier waarmee Jenson Button met zijn B·A·R het rijdersveld wist de doorklieven. Vanaf een 13e plek wist de Brit zich naar een mooie derde plek te rijden om uiteindelijk knap vijfde te worden. Door mooie uitrem acties wist Button zich steeds een plekje omhoog te wurmen richting een puntenfinish. Teamgenoot Takuma Sato deed het net iets minder en finishte net buiten de punten.

Qua Nederlandse glorie was er niet veel te genieten, echter kon Robert Doornbos tevreden zijn door vóór de beide Jordan’s te eindigen. Het zal teambaas van Minardi, Paul Stoddart een deugd doen om te zien dat Minardi de Jordan’s steeds beter de baas is, in zowel de kwalificatie als in de race. Christijan Albers moest helaas vroegtijdig opgeven, maar wist de schade nog te beperken door maar 10 ronden achterstand te incasseren.

Uitslag race Grand Prix Turkije

pos=1.naam=RAI1:24:34.45410
pos=2.naam=ALO+ 18.6098
pos=3.naam=MON+ 19.6356
pos=4.naam=FIS+ 37.9735
pos=5.naam=BUT+ 39.3044
pos=6.naam=TRU+ 55.4203
pos=7.naam=COU+ 1:09.2962
pos=8.naam=KLI+ 1:11.6221
pos=9.naam=SAT+ 1:49.9870
pos=10.naam=BAR+ 1 ronde0
pos=11.naam=VIL+ 1 ronde0
pos=12.naam=RSC+ 1 ronde0
pos=13.naam=DOR+ 3 ronden0
pos=14.naam=KAR+ 3 ronden0
pos=15.naam=MNT+ 3 ronden0

pos=16.naam=ALB+ 10 ronde0
pos=17.naam=MSC+ 26 ronden0
pos=18.naam=HEI+ 29 ronden0
pos=19.naam=MAS+ 30 ronden0
pos=20.naam=WEB+ 38 ronden0
Categorie:
Tag(s):