zondag, 22. mei 2005 - 15:54

Raikonnen pakt met overmacht winst

Kimi Raikkonen heeft zijn dominantie doorgezet tijdens de Grand Prix van Monaco. De Fin wist van start tot finish te leiden. Tweede is Nick Heidfeld, die zijn beste resultaat ooit behaalt en ook Mark Webber doet dat door een derde positie te behalen.

Kimi werd met z’n McLaren de vijfde nieuwe winnaar in vijf jaar te Monaco. Vanaf pole position reed hij een goede één stops race waardoor de druk op Renault en Fernando Alsonso alleen maar toeneemt.

Nick Heidfeld beklom de tot nog toe voor hem hoogst behaalde plaats op het podium, plaats 2. Teamgenoot Mark Webber, die in de laatste ronden Alonso had ingehaald, stond voor de allereerste keer op het podium. De Spanjaard werd vierde voor Juan Pablo Montoya. De Colombiaan was vanaf plaats 16 van start gegaan, hij reed een uitstekende race, vooral omdat Monaco bekend staat omdat passeren er lastig is.

Ralf Schumacher werd zesde en de Ferrari’s van Michael Schumacher en Rubens Barrichello werden zevende en achtste.

Raikkonen kwam bij de start goed weg maar zijn remmen blokkeerden toen Fernando Alonso hem bij Sainte Devote uit probeerde te remmen, wat niet lukte. Webber, die als derde startte, kwam minder goed weg. Hij moest Giancarlo Fisichella en de winnaar van vorig jaar, Jarno Trulli voorbij laten.

Felipe Massa haalde teamgenoot Jacques Villeneuve in naar plaats 9 en ook Montoya maakte een geode start. Hij verschranste vanaf plaats 16 Tiago Monteiro, de beide Minardi’s en Vitantonio Liuzzi.

De eerste vijf ronden kon Raikkonen de voorsprong tot 2,3 seconden op Alonso uitbouwen. Aan het einde van ronde 10 was de voorsprong 3,2 seconden, Fisichella lag weer 1,7 seconden achter Alonso. Vervolgens lag Trulli daar weer 4,8 seconden achter met beide Williamsen achter zich aan.

Narain Karthikeyan was al een paar keer de pits binnengeweest met een problem aan z’n Jordan toen Raikkonen hem in ronde 15 op een ronde zette. In ronde 20 parkeerde de Indiër z’n wagen in de pits.

Onze landgenoot Christijan Albers spinde in ronde 24 bij het ingaan van Mirabeau waardoor de doorgang niet meer vrij was. Daardoor moest Coulthard flink gas terugnemen waardoor de achterop komende Schumacher de Red Bull raakte en z’n neus beschadigde.

Ook Jacques Villeneuve was bij het incident betrokken maar de safety car kwam snel de baan op om de overage coureurs veilig langs de Minardi te manoeuvreren. Zowel Alonso als Fisichella dachten voordeel te halen bij het gebruik van de safety car door de pits in te duiken waarbij Fisichella zelfs even op z’n jonge teamgenoot moest wachten. Ook het Williams team riep beide coureurs naar binnen terwijl leider Raikkonen en Jarno Trulli achter de safety car bleven rijden. De Fin was namelijk al voorbij de pitsingang toen de safety car de baan opkwam.

Ook Michael Schumacher kwam naar binnen om z’n neus te vervangen maar David Coulthard moest door de aanrijding met een gebroken ophanging opgeven.

De volgorde na het incident was als volgt: Raikkonen voor Trulli, daarachter Alonso, Webber, Massa, Villeneuve en Fisichella. Raikkonen maakte volop gebruik van de ruimte voor hem bij de herstart. Binnen twee ronden had hij een voorsprong van 7,4 seconden op Trulli, met Alonso op 9,4 seconden.

In de S- bocht bij het uitkomen van de tunnel verloor Patrick Friesacher in ronde 31 de macht over het stuur en moest opgeven. Ondertussen zette Kimi enkele snelle ronden neer om z’n voorsprong te vergroten, toen Trulli in ronde 39 pitte had de Fin al 29 seconden voorsprong op Alonso.

Zijn enige stop maakte hij in ronde 41, terug op de baan was hij nog steeds leider met 15,4 seconden op de Renault. De Ferrari’s waren inmiddels helemaal uit beeld totdat Barrichello een drive- trough penalty kreeg vanwege een snelheidsovertreding bij z’n pitstop in ronde 45. Schumacher lag inmiddels 12e na z’n betrokkenheid bij het Albers- incident.

Webber zat in deze fase aan de staart van Alonso met teammaat Heidfeld 1 seconde erachter. Het gevecht tussen deze drie heren om de tweede plaats was met 25 ronden te gaan nog niet gestreden.

Aan het einde van ronde 57 kwam Quick Nick naarbinnen voor z’n tweede pitstop terwijl Webber de druk op Alonso verhoogde. Een ronde na Heidfeld was Webber aan de beurt voor een stop, maar kwam terug de baan op achter Heidfeld, waarmee hij z’n 3e plaats verloor.

Terwijl Liuzzi in ronde 61 met een kapotte achterband opgaf had Fisichella Trulli, Montoya, Massa en Villeneuve kort achter zich aan.

De twee Saubers kwamen langszij Sainte Devote binnen in ronde 63. Villeneuve moest het onderspit delven doordat hij de binnenlijn pakte tegen de vangrails opkwam en Massa een vluchtweggetje pakte.

Uiteindelijk was de druk voor Fisichella te groot, hij verloor 4 plaatsen toen hij Loews te ver insneed zodat Trulli vijfde kwam te liggen. De Italiaan gedurende deze ontwikkeling z’n wagen beschadigd en moest Montoya, Ralf Schumacher, Barrichello en Michael voorbijlaten.

Zo had Raikkonen een flinke voorsprong op Alonso met daarachter Heidfeld, Webber, Monota, Ralf Schumacher en beide Ferrari’s allemaal in de punten.

Trulli vluchtte na het inhaalincident de pits in, maar z’n team stuurde hem weer weg. Heidfeld had intussen Alonso ingehaald. De Spanjaard had problemen met z’n banden die bijna op waren.

Ook Webber verdreef Alonso van het podium in ronde 71. In die volgorde passeerde men na een heftige tegenaanval van Alonso de finish.