zondag, 9. oktober 2005 - 2:30

Ralf op pole, Albers voor Schumacher en Alonso

Vanochtend vroeg werd de kwalificatie verreden voor de Grand Prix van Japan. Een dik uur voor de kwalificatietraining kwam het water nog met bakken uit de hemel, dus moesten de eerste mannen die de baan op gingen het doen met een nat circuit.

Vanwege zijn uitvalbeurt in Brazilië was het de Schot David Coulthard die als eerste de baan op moest, in eerste instantie zeker niet een voordeel, maar achteraf bleek anders. Coulthard kwam uiteindelijk terecht op de zesde startpositie.

Als tweede mocht de Williams van Antonio Pizzonia het gaan proberen maar de poging van de Braziliaan was geen goede, met een 1:48.898 was Pizzonia al een slordige twee seconden langzamer dan de tijd van Coulthard die op dat moment stond.

Robert Doornbos was de derde man die het mocht gaan proberen, theoretisch gezien zou de Nederlander al een beetje voordeel hebben ten opzichte van Coulthard aangezien het nog steeds niet regend en de baan dus per auto aan het opdrogen is. Helaas voor hem maakte Doornbos de verkeerde bandenkeus, Coulthard en Pizzonia hadden hun ronde verreden op 'intermediates' maar Doornbos durfde het nog niet aan en besloot om op 'full wets' te vertrekken, achteraf dus een verkeerde keus.

Na Mark Webber, Tiago Monteiro en Narain Karthikeyan was het de beurt aan Christijan Albers. Albers heeft geleerd van de ronde van Doornbos en liet niet de 'full wets' monteren. De Nederlander reed een 1:50.843 en dat was dus zeker niet snel genoeg als de snelste tijd die op dat moment nog steeds op naam stond van David Coulthard. Albers weet uiteindelijk een keurige dertiende startplaats te rijden en hij was daar uiteraard erg tevreden mee.

"De afstellingen van de auto waren super voor in de regen", aldus Albers. "Vanmorgen zaten we er ook al erg lekker bij, we hebben in de kwalificatie wel het geluk gehad dat het weer ineens slechter werd", aldus een tevreden Albers.

Na Christijan Albers mocht de Italiaan Jarno Trulli een poging gaan doen naar de snelste tijd, maar voor het einde van zijn ronde moest de man in Japanse dienst uitstappen; Trulli spinde van het circuit af op hetzelfde punt als dat Monteiro dat deed in zijn uitronde.

De beide Sauber coureurs konden geen deuk in een pakje boter rijden en kwamen uiteindelijk met wat hulp van de regen terecht op de achtste en tiende plaats.

Na de Saubers kwam de lokale held Takuma Sato het circuit op, de Japanner pakte de tijd van Coulthard af en stond op de voorlopige pole! Tijdens de ronde van Sato begint het inmiddels weer een klein beetje te regenen, maar dit mocht geen naam hebben. Sato mag morgen tijdens zijn thuiswedstrijd de wedstrijd aanvangen vanaf de vijfde plaats.

Nadat Christijan Klien zijn ronde had voltooid mocht de Duitser Ralf Schumacher in zijn Japanse Toyota het circuit betreden. Ralf reed een prima ronde en wist met een 1:46.106 de voorlopige pole af te pakken van Klien die eerder al de pole afpakte van Sato.

Ook Jenson Button, Rubens Barrichello en Giancarlo Fisichella zetten een tijd neer. Button reed een ronde die uiteindelijk goed was voor een tweede plaats en Giancarlo Fisichella was nog maar net iets langzamer en heeft de derde kwalificatietijd gereden.

Inmiddels is de bui losgebarsten en regent het hard, Ralf Schumacher kan er nu eigenlijk al vanuit gaan dat zijn zesde pole uit zijn carriére een feit is en dat de coureurs die nog moeten rijden zijn tijd niet meer gaan afpakken.

Michael Schumacher is de volgende die de baan op moet, de broer van de man op pole rijdt een 1:52.676 en is langzamer dan Christijan Albers en plaatst zich vlak voor Doornbos. Fernando Alonso moet dan rijden en heeft nog meer nadeel, de baan is eigenlijk te nat om te rijden maar de kersverse wereldkampioen besluit maar om gewoon te gaan rijden, Alonso kwalificeert zich uiteindelijk als zestiende, voor Kimi Raikkonen die allerlaatste werd.

Ook Juan Pablo Montoya stuurde zijn McLaren nog over het circuit, maar het mocht niet meer baten, het was te nat en Montoya besloot om zijn auto voor het einde van zijn snelle ronde naar binnen te rijden.

De pole position is dus voor Ralf Schumacher in de Toyota. Niet alleen Toyota heeft succes in de kwalificatie, ook het Japanse Honda staat met Jenson Button op de tweede plaats.
Categorie:
Tag(s):