woensdag, 5. oktober 2005 - 8:14

Ramadan festival geopend in de Meervaart

Amsterdam

Dinsdag is het Ramadan Festival officieel geopend door de burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Het is de eerste keer dat Ramadan op deze wijze wordt geviert. De festiviteiten vonden plaats in de Meervaart in Amsterdam. Tijdens de avond werd “Ramadan Soupera� symbolisch overhandigd aan de eerste Iftar-organisator. Deze grote soeppan zal tijdens de Iftar-estafette elke avond aan de volgende organisatie worden overgedragen. Het festival duurt van 4 oktober tot 6 november.

Het Ramadan Festival is er voor iedereen, moslims en niet moslims. Vrijwel iedereen heeft wel eens van de Ramadan gehoord, maar wat de Ramadan nu precies inhoudt weten eigenlijk maar heel weinig mensen.

Op diverse locaties in Nederland, met als focus Amsterdam, vinden gedurende de gehele Ramadanmaand Iftar-bijeenkomsten, lezingen en loungeavonden plaats. Hiernaast zullen islamitische gezinnen hun deuren openen voor niet-moslims voor een gezamenlijke Iftar. (De iftar-maaltijd is de maaltijd, waarmee het vasten na zonsondergang verbroken wordt. Typisch bij deze maaltijd zijn dadels en het hoofdgerecht is vaak de Harira, een dikke soep. red.)

Moslims en niet-moslims leren over elkaar en van elkaar en gaan met elkaar in gesprek. De hospitality diners zijn uniek in Nederland. Islamitische gezinnen nodigen niet- moslims thuis uit om gezamenlijk een iftar-maaltijd te nuttigen en de ramadansfeer te ervaren. De diners zijn fantastische gelegenheden om in besloten kring met elkaar in gesprek te gaan en met elkaars leefwijze kennis te maken.

Natuurlijk zal ook het suikerfeest dat begin november plaatsvindt aandacht krijgen. Dit zal onder andere gebeuren door felicitaties van bekende Nederlanders - waar onder politici, artiesten en sporters - die hun islamitische landgenoten een prettig suikerfeest toewensen.©BON
Provincie:
Tag(s):