dinsdag, 15. maart 2005 - 23:53

Reconstructie ongeval Maaseikerweg

Roosteren

Hulpdiensten hebben dinsdagavond een reconstructie uitgevoerd van het ongeval op de Maaseikerweg van zondagavond 6 maart. Bij dit ongeval werd een touringcar, die met pech in de berm stond, geraakt door een automobilist die op de bus inreed. Hierbij raakte een 48-jarige Kerkradenaar zodanig gewond, dat hij afgelopen weekend aan zijn verwondingen is overleden. Drie andere personen, onder wie de bestuurder van de auto, werden ook met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Die bewuste zondagavond kreeg een touringcar rond 21:00 uur met pech te maken. De bus met 47 inzittenden was afkomstig van de halfvastenoptocht uit het Belgische Maaseik en was op weg terug naar Kerkrade. Het voertuig stond in de berm geparkeerd met alarmlichten aan, waar de chauffeur met hulp van enkele passagiers het mankement probeerde te verhelpen. Terwijl zij bezig waren aan de achterkant van de bus reed een personenauto tegen de achterkant van de bus aan. Technisch onderzoek tot dusver heeft nog niet tot een bevredigend resultaat geleid. Daarom heeft de Technische Recherche voor een reconstructie gekozen van het ongeval.

Om deze reconstructie zo goed mogelijk te laten verlopen werden de omstandigheden zo identiek mogelijk nagebootst. De Maaseikerweg werd hiervoor rond 21:00 uur tijdelijk afgesloten. Er was een touringcar aanwezig die op de plek van het ongeval werd geparkeerd. Achter de bus werden 4 mannen gepositioneerd. Zelfs de auto die op de touringcar inreed was van hetzelfde type. Omdat er ten tijde van het ongeval een sneeuwbui viel, bootste de brandweer deze sneeuw na met schuim. Met behulp van een ventilator werd er schuim de lucht ingespoten. Op die manier konden de leden van het onderzoeksteam vanuit de auto, die achter de bus stond, bekijken hoe het zicht op het fatale moment moet zijn geweest. Zelfs de mannen van het brandweerkorps die de bewuste avond dienst hadden, waren aanwezig en enkele politiemensen.

Na bestudering van de verkregen gegevens zal moeten blijken of deze reconstructie voldoende informatie heeft opgeleverd om tot een slotconclusie te komen over de oorzaak van het ongeval. © BON/Tekst en foto’s: John Peters

Provincie:
Tag(s):