woensdag, 27. april 2005 - 21:15

Rekeningrijden gaat door

Hilversum

Het rekeningrijden wordt onder de naam 'kilometertarief' alsnog ingevoerd. Het gaat om een vaste prijs per kilometer, dat meldt RTL Nieuws. Een commissie bestaande uit o.a de ANWB, werkgevers en werknemers, de gemeenten en ook de milieubeweging heeft een advies aan het kabinet opgesteld. De verwachting is nu dan ook dat dit advies door de kamer wordt aangenomen.

Het plan wordt in twee fasen ingevoerd. Tussen 2009 en 2011 moet voor het gebruik van wegen rond de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en knelpunten als Den Bosch, Eindhoven, Arnhem en Nijmegen betaald worden. Van deze opbrengsten van de heffing wordt gebruikt om de knelpunten aan te pakken.

De tweede fase, een vaste heffing per kilometer, gaat uiterlijk 2016 in. De hoogte daarvan wordt afhankelijk van tijd, plaats en verbruik en vervuiling van de auto.

Geen belastingen meer
In ruil worden de wegenbelasting en de aanschafbelasting op auto's (BPM) helemaal afgeschaft.

Onduidelijk
Hoe het er technisch allemaal uit gaat zien is nog onduidelijk. Wel is het de bedoeling dat iemand die meer dan 18.000 kilometer per jaar rijdt duurder uit is, en iemand die minder rijdt er op vooruit gaat.

Gesteggel
Over de invoering van rekeningrijden is jarenlang gesteggeld, maar nu zijn alle partijen het wel eens dat er iets aan de files moet gebeuren. Het CDA lag als laatste partij nog dwars, maar de verwachting is dat ook die partij niet om dit breed gedragen advies heen kan. Bron RTL4
Categorie:
Tag(s):