maandag, 18. april 2005 - 21:47

Remkes is 'uitgepraat' met relschoppers

Den Haag

Het praten over voetbalvandalisme is voorbij, het wordt nu tijd voor een harde aanpak. Dat is althans de stelling van Minister Remkes die dit statement onderstreept in een brief die hij maandag aan de Tweede kamer heeft gestuurd.
<BR>‘Zondag 17 april jl. speelde Feyenoord tegen AFC Ajax. Deze wedstrijd werd ontsierd door ernstige rellen voor en na de wedstrijd. Daarbij zijn treinstellen vernield, politiemensen en supporters gewond geraakt en op grote schaal vernielingen aangericht in de openbare ruimte. Deze rellen hebben mij, als coördinerend minister voor de bestrijding van voetbalvandalisme en voetbalgeweld, geschokt,’ aldus Remkes.

Remkes noemt het verder in zijn brief ‘onacceptabel’ dat een relatief kleine groep kwaadwillende supporters een negatief stempel drukt op het voetbal.
Als een van de maatregelen die wat Remkes betreft ‘op zo kort mogelijke termijn’ moeten worden ingevoerd noemt hij het verzamelen van pasfoto’s van supporters door de clubs, zodat supporters met een stadionverbod ook echt geweerd kunnen worden uit het stadion en dat relschoppers op de tribunes eenvoudig geïdentificeerd kunnen worden.
‘Daar moeten we niet langer over discussiëren. Dat station lijkt mij gepasseerd.’

Remkes gaat deze week de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam vragen om nog deze week met het bestuur van Ajax en Feyenoord, KNVB, de politie en het OM concrete maatregelen voor te stellen voor de bestrijding van voetbalvandalisme en voetbalgeweld bij wedstrijden van Ajax en Feyenoord. Hij sluit daarbij niet uit dat wordt besloten dat er bij de wedstrijden Feyenoord-Ajax of Ajax-Feyenoord volgend seizoen geen uitpubliek wordt toegelaten.

Inmiddels zijn 43 aanhoudingen verricht. Daarvan zijn 10 personen in verzekering gesteld voor openlijk geweld. De overige 33 zijn via het snelrecht met een transactie of dagvaarding naar huis gestuurd. Zij waren niet aangehouden voor geweldsfeiten. Van alle 1600 Ajax-supporters die zijn teruggebracht naar de Arena is de uitkaart ingenomen en/of de identiteit vastgesteld ten behoeve van het strafrechterlijk onderzoek. Van de gebeurtenissen in een van de twee treinen zijn beeldopnamen gemaakt. Deze worden onderzocht om na te gaan of nog meer aanhoudingen kunnen worden verricht. Het strafrechterlijk onderzoek wordt geleid door Rotterdam, in nauwe samenwerking met de politie Amsterdam-Amstelland en de Dienst Spoorwegpolitie van het KLPD.

Remkes schrijft verder na te zullen gaan bij Justitie of en zo ja hoe de geleden schade zoveel mogelijk te verhalen is op de daarvoor verantwoordelijke supporters.

© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):