maandag, 4. april 2005 - 9:09

Renkum een stap dichter bij 'Schoonste Gemeente van Nederland'

Oosterbeek

De namen van 41 gemeenten die doorgaan naar de halve finale van de wedstrijd 'Schoonste Gemeente van Nederland, zijn bekend. Dankzij de inzet van de inwoners is de gemeente Renkum doorgedrongen tot de halve finale.

Veel mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep om de schoonheid van hun eigen buurt te beoordelen met een cijfer tussen de 1 en 5. Hierbij staat 1 voor 'zeer vuil' en 5 voor 'zeer schoon'. De 40 gemeenten met de hoogste score gaan door naar de halve finale. Vanwege het grote aantal stemmen dat op deze gemeente is uitgebracht, is er tevens een 'wildcard' uitgedeeld aan Leiden.

De afgelopen weken hebben inwoners hun oordeel gegeven over (1) de netheid van hun eigen straat, (2) de netheid van hun eigen gemeente en (3) de inzet van het gemeentebestuur om het zwerfafval terug te dringen. Onder de gemeenten die doorgaan naar de halve finale scoorde categorie 3 (inzet gemeente) opvallend genoeg het hoogst met een gemiddelde van 3,9. De eerste categorie (netheid eigen straat) kwam uit op een gemiddelde score van 3,7 en de netheid van de eigen gemeente werd beoordeeld met een 3,6.

De gemeente Renkum scoorde duidelijk boven dit gemiddelde. De netheid van de eigen straat werd met 4,0 beoordeeld, van de gemeente in totaal met 4,1 en de inspanning van de gemeente kreeg een 4,0.

Halve finale
Tijdens de halve finale is het gemeentebestuur van Renkum weer aan zet. Zij zal haar beleid ten aanzien van zwerfafval toelichten aan de hand van een zogenaamde 'quick scan'. Dit meetinstrument is ontwikkeld door SenterNovem (voormalig Afval Overleg Orgaan) met het doel om snel inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken en verbeterpunten voor de zwerfafvalaanpak. Gemeenten moeten uiterlijk op donderdag 7 april hun quick scan hebben ingediend via de speciale website bij de Stichting 'Nederland Schoon', organisator van de wedstrijd.

Aan de hand van de quick scan wordt bepaald welke negen gemeenten doorgaan naar de finale. Mocht de gemeente Renkum de finale halen, dan wordt er gerekend op de inzet van zowel de gemeente als de inwoners. Het gaat er dan namelijk om welke gemeente er het beste in slaagt om een vooraf aangewezen gebied schoon te krijgen.
Provincie:
Tag(s):