vrijdag, 28. oktober 2005 - 14:18

Restauratie voormalig woonhuis Anne Frank gereed

Amsterdam

Het voormalige woonhuis van Anne Frank aan het Merwedeplein – waar de familie Frank woonde van december 1933 tot juli 1942 – ademt weer de sfeer van de jaren dertig. Woningcorporatie Ymere restaureerde de woning in de oorspronkelijke stijl en de Anne Frank Stichting verzorgde de inrichting. De oude kamer van Anne en haar zusje Margot is weer precies zo ingericht als toen. Burgemeester Cohen verrichtte vandaag de officiële oplevering waarbij ook Buddy Elias, de neef van Anne Frank, aanwezig is.

Op basis van onderzoek in de woning en foto’s van de familie Frank achterhaalden zij welke kleuren verf en welk behang van de familie Frank geweest moeten zijn. Een voor die tijd kenmerkende schildertechniek die toegepast werd in het trappenhuis, werd ontdekt bij een bezoek aan een buurwoning. Omwonenden hielpen bij de restauratie door originele elementen zoals raamgrepen, glas-in-lood ramen en wastafels uit hun woning aan te bieden.

Op basis van foto’s van het huis van de familie Frank in Frankfurt en aan het Merwedeplein in Amsterdam meubileerde de Anne Frank Stichting samen met een deskundige in historische meubels de woning in dezelfde stijl en sfeer. De woning wordt verhuurd aan Stichting Amsterdam Vluchtstad die elk jaar een buitenlandse schrijver uitnodigt om hier een jaar lang in vrijheid te komen wonen en werken.

De eerste bewoner van de woning aan het Merwedeplein is de 32-jarige Algerijnse romanschrijver en dichter El-Mahdi Acherchour die hier aan zijn nieuwe roman werkt.
Provincie:
Tag(s):