woensdag, 6. juli 2005 - 17:07

Rijden op lucht

Amstelveen

De laatste maanden maken de Nederlandse politici zich kopzorgen over het Nederlandse klimaat en de bijbehorende vervuilingen waaronder het broeikaseffect. DJ Tiesto werd zelfs deze week naar voren geschoven als ‘boegbeeld’ om de Nederlanders bewust te maken van de toenemende vervuiling van ons drinkwater.

Maar niet alleen ministers schreeuwen het van de daken dat er wat moet gebeuren, ook de milieubewegingen en de media koppen maanden lang achter elkaar over het veranderende klimaat tot verbijstering van een van onze trouwe lezers die ons verwees naar de Fransman Guy Nègre. Hij had namelijk al in de jaren ’90 een wereldvinding gedaan die de autowereld op zijn kop zou moeten zetten. Het gaat om een motor van een auto die op lucht rijdt. Kranten stonden er vol van, maar tot op heden rijdt iedereen nog steeds op peperdure fossielenbrandstof die het milieu geen goed doet.

Toch is het karretje niet helemaal van de aardbodem verdwenen. Na een flinke metamorfose en een paar jaar flink sleutelen is er uiteindelijk een aardige concurrent voor de Smart opgedoken maar dan wel een stuk milieuvriendelijker. Het gaat hier om de "Aircar" van het Luxemburgse bedrijf Moteur Development International (MDI) van de uitvinder Guy Nègre, deze auto rijdt uitsluitend op samengeperste lucht. De wagen haalt een topsnelheid van 110 kilometer per uur en je kunt er een afstand van 300 kilometer mee afleggen. Onder de wagen zitten vier brandstoftanks die gezamenlijk tot 90 kubieke meter samengeperste lucht kunnen bevatten aan een druk van 300 bar. Een volle tank kost nog geen twee euro en dan te bedenken dat je voor dat geld vanuit Amsterdam in Maastricht kan zitten.

Uitlaatgassen zijn er wel degelijk, dus als je zelf als bestuurder wat lucht tekort komt dan weet je waar je het vandaan kan halen. Lucht tanken kan met een hoge druk compressor in een tankstation en neemt een drietal minuten in beslag. De wagen heeft ook een ingebouwde compressor die op het stroomnet thuis kan worden aangesloten en er ruim drie uur over doet om de tanks te vullen. Verder is de auto opgebouwd uit glasvezel, dit scheelt natuurlijk niet alleen in de wegenbelasting, maar dit maakt ook de aanschaf van de bolide aantrekkelijk. Op dit moment zijn er vier modellen verkrijgbaar voor ongeveer 8000 euro. Zo kan je kiezen uit een gewone auto, een pick-up, taxi en een bestelauto. Nu maar afwachten wanneer minister Van Geel bij jouw om de hoek een benzine(lucht)station bouwt.
Categorie:
Tag(s):