dinsdag, 8. maart 2005 - 19:50

Rijexaminator achterin

Lelystad

Nog dit voorjaar gaat in Gelderland een proef van start waarbij de examinator tijdens het afnemen van een RIS-toets niet naast de leerling zit, maar achterin. De instructeur neemt bij de nieuwe examenvorm plaats in de passagiersstoel.

De proef komt voort uit een overleg tussen het Regionaal Overlegorgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG), BOVAG-afdeling Verkeersopleidingen Associatie Nederland (VAN), collega-brancheorganisatie FAM en het exameninstituut CBR.

Het gaat hier om de tweede toets van de Rijopleiding in Stappen (RIS), die normaal gesproken door een examinator wordt afgenomen.
‘Al een aantal jaren woedt in de branche de discussie of het mogelijk is om een instructeur tijdens een CBR-toets naast de leerling te laten zitten’, legt VAN-secretaris Leo Schreuders uit. ‘Het idee is dat de leerling minder zenuwachtig is als zijn eigen instructeur naast hem zit. Bovendien kennen de instructeurs de omgeving vaak beter.’

Hoewel er nu nog geen sprake van is dat instructeurs in de naaste toekomst ook praktijkexamens gaan afnemen, is er volgens Schreuders een andere belangrijke reden om deze proef toch uit te voeren, namelijk dat de examinator de instructeur kan coachen bij het afnemen van een toets tijdens de rijopleiding. Daarmee zal de kwaliteit van een toets die door een instructeur wordt afgenomen, toenemen. Reden voor de deelnemende partijen om enthousiast te zijn over de proef. ‘Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst,’ aldus Schreuders.

©BON/Sjaak Bron: BOVAG Foto: FBF.NL

Categorie:
Tag(s):