zaterdag, 18. juni 2005 - 9:33

Robert Doornbos maakt indruk op Indianapolis

Na een pauze van vier weken heeft Robert Doornbos zich vandaag tijdens de vrijdagtrainingen voorafgaand aan de Grand Prix van de Verenigde Staten van zijn beste kant laten zien.

De test- en reserverijder van Jordan Grand Prix reed op de 4,195 kilometer lange Indianapolis Motor Speedway de meeste ronden (63) van alle coureurs waarbij hij tevens weer sneller was dan zijn teamgenoten Narain Karthikeyan en Tiago Monteiro. Met een snelste rondetijd van 1:13.361 sloot Doornbos de vrijdag af op een verdienstelijke 18e positie.

Omdat op het binnengedeelte van dit wereldbefaamde circuit nauwelijks wordt gereden, gebruikten de meeste coureurs de eerste sessie met name bezig om de baan ‘schoon’ te rijden. Robert Doornbos, die weer voor het eerst de derde wagen van het team bestuurde sinds de Grand Prix van Monaco, gebruikte deze eerste één uur durende training daarnaast ook om het circuit eigen te maken en om een goede basisafstelling te vinden voor zijn EJ15. Door tussen 11:00 en 12:00 uur lokale tijd 36 ronden af te leggen, bezorgde de Rotterdammer zowel zijn team als de engineers van Bridgestone en Toyota waardevolle informatie.

Daar de Indianapolis Motor Speedway het langste rechte stuk heeft van alle 19 circuits op de 2005 kalender, testte Doornbos in de tweede training tussen 14:00 en 15:00 uur voornamelijk aerodynamische aanpassingen aan de voorvleugel van zijn bolide. Tevens legde de 2004 FIA International F3000 Rookie of the Year twee lange runs af op zowel de zachte als de harde type Bridgestone banden, omdat de teams reglementair verplicht zijn al op vrijdag hun keuze voor de rest van het weekend kenbaar te maken. Aan Doornbos’ snelste tijd van 1:13.361 (halverwege de sessie) konden zijn teamgenoten Karthikeyan en Monteiro in het verdere verloop van de sessie niet meer tippen, waardoor het 22-jarige talent ook dit weekend weer als beste Jordan-coureur de vrijdag kon afsluiten.

Robert Doornbos: “Het voelt goed om weer terug in de auto te zitten. Omdat het toch een maand geleden is dat ik voor het laatst gereden heb, heb ik in de eerste training wat voorzichtiger gedaan om er vervolgens in de middagtraining vol tegenaan te gaan. Ervaring is alles. Niet alleen heb ik dit keer weer veel geleerd, ook het team kan nu door mijn inzet als derde coureur beter bepalen welke type band we gedurende de komende dagen willen gebruiken. Ik ben blij met het resultaat van vandaag en hoop dat we zaterdag en zondag deze lijn kunnen doortrekken!�
Categorie:
Tag(s):