woensdag, 21. december 2005 - 22:50

Roda en AZ naar kwartfinale Gatorade Cup

Feyenoord heeft al voor de korte winterstop afscheid moeten nemen van één beoogde prijs. De Rotterdammers verloren in de achtste finale van de Gatorade Cup met 1-0 bij Roda JC. De ploeg van trainer Erwin Koeman kwam een tegentreffer van de schoen van Sergio in de 31ste minuut nooit meer te boven.

Helemaal onterecht was de winst voor de Limburgers niet eens. Feyenoord speelde fut- en inspiratieloos en Roda vocht als een leeuw.

Ook AZ heeft zich voor de kwartfinale geplaatst dankzij een 2-0 overwinning op NEC. Al na één minuut kreeg AZ de eerste grote kans van de wedstrijd. Tarik Sektioui stuitte op keeper Gábor Babos, die de inzet verder voor het lege doel zag gaan, zonder dat een Alkmaarder er bij kon.

Zes minuten later kreeg ook NEC de eerste mogelijkheid. Romano Denneboom knalde op de vuisten van Henk Timmer. Nog binnen de tien minuten had AZ opnieuw op voorsprong kunnen/moeten komen. Babos had de bal weer niet klemvast, maar de rebound was niet aan Shota Arveladze besteed.

Toch kwam de thuisploeg nog voor het kwartier tot scoren. Rob Wielaert besloot de doorgebroken Arveladze een beuk in het eigen strafschopgebied te geven, waardoor arbiter Wiedemeijer niets anders kon doen dan een penalty toekennen. Denny Landzaat benutte het buitenkansje. De vroege voorsprong betekende overigens niet dat de thuisploeg freewheelend op zoek ging naar een monsterscore. NEC bood taai weerstand en leek niet van plan zich bij een afstraffing neer te leggen. Vandaar dat met de rust er 'slechts' een 1-0 stand op het scorebord stond.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. AZ drukte niet echt door en leek het wel te geloven, waardoor een dapper strijdend NEC in de wedstrijd bleef. Tien minuten voor tijd leek doelman Henk Timmer de bezoekers alsnog de gelijkmaker te gunnen. De keeper kwam veel te ver zijn goal uit en schoot daarna de bal ook nog eens in de voeten van een NEC-er. AZ kwam met de schrik vrij, omdat de Nijmegenaren dit cadeautje niet uitpakten.

Terwijl de 1-1 in de lucht hing was het uitgerekend invaller Pius Ikedia die in de 90ste minuut de verlossing bood: 2-0. De kleine Nigeriaan liet zijn tranen de vrije loop, omdat hij eindelijk, na een langdurige blessure, van waarde kon zijn voor zijn club.