dinsdag, 1. maart 2005 - 15:14

Roermond 60 jaar bevrijd

Roermond

Op dinsdag 1 maart was het voor Roermond precies 60 jaar geleden dat deze stad werd bevrijd van de Duitse bezetter. Ook de toenmalige gemeenten Maasniel en Herten werden die datum bevrijd. Rond 08:00 uur ’s ochtends op 1 maart 1945 trok de Amerikaanse verkenner Vincent von Henke als eerste over de brokstukken de Roer over. Hiermee eindigde de bezetting voor de Roermondse bevolking.

Een korte herdenkingsplechtigheid voor het politiebureau, gelegen naast de Roer, aan de Andersonweg markeerde deze gedenkwaardige dag. Deze weg is vernoemd naar Generaal Anderson die de eenheden van de 16e US Army Corps leidde.

Na een toespraak van en kranslegging door burgemeester Henk van Beers en een gedicht van stadsdichter Hans van Bergen, werd de herdenking afgesloten door een stoet authentieke legervoertuigen. Roermondenaren die de oorlog persoonlijk hebben meegemaakt mochten met de voertuigen meerijden naar het stadhuis waar het legermateriaal op de Markt was te bezichtigen.

Ook de stad Venlo herdacht deze dag dat ze op 1 maart 1945 zijn bevrijd door de geallieerden. Hiervoor werd een korte herdenkingsplechtigheid bij het bevrijdingsmonument in het Rosarium gehouden, waar naast burgemeester Jan Schrijen ook enkele leerlingen van de naastgelegen school korte gedichten voorlazen. © BON/Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):