maandag, 9. mei 2005 - 16:03

Roermond crimineelste stad van Limburg

Roermond

Roermond overtreft met de achtste plaats op de lijst van onveiligste gemeenten in Nederland de andere gemeenten in de provincie Limburg. Dat is net voor Heerlen (9), Maastricht (14) en Sittard-Geleen dat de 19e plaats bezet. Dit blijkt uit de gegevens van de jaarlijkse Misdaadmeter die het Algemeen Dagblad afgelopen zaterdag heeft gepubliceerd.

Voor deze Misdaadmeter vergelijkt het AD de criminaliteitsgegevens van de 25 regionale politiekorpsen in Nederland. Hierin worden o.a. zedenmisdrijven, geweldsmisdrijven, drugshandel, diefstal en inbraken meegenomen.

In een reactie laat burgemeester Henk van Beers van Roermond weten deze uitkomst ‘oervervelend te vinden, vooral in de eerste plaats voor de slachtoffers van de misdrijven’. De cijfers van het politiekorps waren de gemeente wel bekend, maar dat Roermond in vergelijking tot andere grote gemeenten in Nederland in de top tien belandt, is toch even slikken. Na de publicatie heeft de gemeente meteen overleg gepleegd met o.a. de politie, justitie en stadstoezicht om deze uitkomst te evalueren.

Volgens Van Beers wordt de ‘intensiteit om criminaliteit te bestrijden verstevigd’. Zo zijn er al lopende projecten zoals ‘Winkel veilig’ dat in Roermond de landelijke primeur had en wordt het cameratoezicht uitgebreid. Op allerlei fronten, zoals politie, justitie en maatschappelijke organisaties, wordt er in de gemeente al hard gewerkt in de bestrijding van criminaliteit.
De stad Roermond zit met het probleem dat het een kleine stad is met 45.000 inwoners, maar waar wel grote stedenproblematiek heerst. In Den haag is dit probleem vaak genoeg aangekaart, maar toch vreest Van Beers dat het geluid uit Roermond nog ‘onvoldoende wordt gehoord’. Er wordt in ieder geval alles aangedaan om volgend jaar uit de toptien te zijn verdwenen.

De Misdaadmeter wordt aangevoerd door de gemeente Rotterdam, gevolgd door Arnhem en Eindhoven. © BON/Tekst en foto: John Peters
Provincie:
Tag(s):