maandag, 28. november 2005 - 22:43

Ronaldinho Europees voetballer van het jaar

Ronaldinho is maandag uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. De Braziliaanse superster van FC Barcelona kreeg de Gouden Bal in Parijs uitgereikt. "Nu nog de wereldtitel in 2006, dan is de lijst compleet'', was zijn eerste reactie.

Vorig jaar al werd Ronaldinho benoemd tot de beste speler van de wereld. Zijn triomf in de uitverkiezing van het Franse vakblad France Football was nauwelijks nog een verrassing. Algemeen bekend was dat de fotosessies recentelijk al in Nou Camp hadden plaatsgevonden.

De prijs werd voor de vijftigste keer uitgereikt. Ronaldinho won met duidelijk verschil. Tweede en derde werden de Engelse internationals Frank Lampard (Chelsea) en Steven Gerrard (Liverpool). Ronaldinho volgde Sjevtsjenko op, de Oekraïnse topschutter van Milan. De laatste Nederlander die won was Marco van Basten in 1992.

Ronaldinho speelt bij Barcelona onder leiding van Frank Rijkaard. Ook de Nederlandse coach typeerde zijn speler als een grootheid. "Zijn solo's, uitgevoerd in hoog tempo, gekoppeld aan een fantastische balcontrole en imponerende techniek zijn indrukwekkend. Het is gewoon een feest om naar hem te kijken.''

Ronaldo de Assis Moreire, ofwel Ronaldinho, werd geboren in een sloppenwijk van Porto Alegre. Zijn vader stierf toen de toekomstig vedette acht jaar oud was. In 2001 maakte hij van Gremio Porto Alegre de overstap naar Europa, naar Paris Saint Germain. In 2002 won hij met zijn land het WK in Japan en Zuid-Korea. In 2003 ging Ronaldinho naar Barcelona.

Sinds 1956 wordt de Gouden Bal uitgereikt. De Engelsman Stanley Matthews kreeg hem als eerste. De Nederlandse winnaars in de loop der jaren waren Johan Cruijff (3), Marco van Basten (3) en Ruud Gullit.
Categorie:
Tag(s):