woensdag, 23. november 2005 - 12:36

Ross wil hulpverlening voor voetbalvandalen

Den Haag

Hulpverlening en individuele begeleiding bij werk en studie voor voetbalvandalen, kunnen supportersgeweld terugdringen. Staatssecretaris Ross (VWS) vraagt gemeenten en voetbalclubs initiatieven te ontwikkelen. Ross schrijft dit in een brief aan de colleges van burgemeester en wethouders van gemeenten met een betaalde voetbalorganisatie (BVO) en aan de BVO's zelf.

Uit onderzoek blijkt dat voetbalvandalen die persoonlijke begeleiding krijgen, vaak niet meer als vandaal terugkeren in de stadions. Zo is in Leeuwarden sinds het begin van een zogenoemde 'buddy-mentorproject' het vandalisme in stadions teruggedrongen.

Ook het instellen van een supportersraad en een klankbordgroep helpt volgens het onderzoek voetbalvandalisme voorkomen. Dit soort initiatieven levert betrokken supporters op. Ook zijn zij meer bereid om elkaar te corrigeren.

Daarnaast is volgens het onderzoek meer aandacht nodig voor de groep jonge potentiële probleemsupporters (tussen 13 en 17 jaar). Deze groep wordt groter, maar is volgens de onderzoekers lange tijd een vergeten groep geweest. Zowel de voetbalclubs, als het jongerenwerk en het voortgezet onderwijs moeten aan deze jongeren meer aandacht besteden.

Staatssecretaris Ross vraagt gemeenten en betaalde voetbalorganisaties de resultaten uit het onderzoek te gebruiken om initiatieven te ontwikkelen om het supportersgeweld terug te dringen.
Categorie:
Tag(s):