dinsdag, 11. januari 2005 - 9:18

RSS de toekomst op internet

Vandaag de dag biedt het internet een enorme grote schat actualiteiten en informatie aan. Wilt u een beetje op de hoogte blijven van al het nieuws, dan dient u heel wat sites dagelijks langs te gaan. Een nieuwe standaard helpt u wat inzicht te geven in het grote bos genaamd internet.

RSS lijkt de oplossing te worden voor als u snel en gericht aan uw informatie wilt komen. RSS is vooral bekend geworden door de weblogs. De webloggers vullen hun site met nieuwsberichten en commentaar. Met RSS kunnen ze snel door een aantal nieuwssites gaan waar ze alleen de koppen van de berichten zien. Dat scheelt ze aanzienlijk veel tijd.

RSS is een toepassing van XML. Er is een algemene afspraak hoe een RSS-bestand eruit moet zien. Zo kunnen websites hun nieuwsitems in een klein bestand aanbieden waarin een onderwerp en een weblink staan. Met een speciaal programma, een RSS-reader, kun je deze bestanden uitlezen en een snel overzicht krijgen van het laatste nieuws.

De eerste versie van RSS, versie 0.90, is ontwikkeld voor Netscape in 1999 door Dan Libby. Dave Winer, van het bedrijf Userland Software bracht het tot huidige versie 2.0, nadat Netscape de interesse in het project had verloren. Waar de afkorting RSS precies voor staat, zijn de meningen over verdeeld. Is het Rich Site Summary, Really Simple Syndication of RDF Site Summery?

Ondertussen lijken steeds meer nieuwssites RSS-feeds aan te bieden. Een goed overzicht is hier te zien. Naast nieuws in een RSS-feed verschijnen nu ook andere toepassingen op het net. Te denken valt aan zoekresultaten van een zoekmachine of de films die vanavond op TV komen.

Ook Blik op Nieuws biedt sinds vandaag RSS-feeds aan. Een overzicht van beschikbare RSS-feeds is hier te vinden.
Categorie:
Tag(s):