vrijdag, 4. november 2005 - 10:42

Russen vallen supporterscafé aan

Heerenveen

Voorafgaand aan de UEFA-wedstrijd SC Heerenveen - CSKA Moskou zijn donderdagavond rond 19.00 uur twee Russen aangehouden. De Russen maakten deel uit van een klein groepje supporters dat tot twee maal toe het supporterscafé van SC Heerenveen aanviel.

Op de Oude Koemarkt heerste een gespannen situatie tussen twee groepen. De ene groep bestond uit Nederlanders en was circa 10 tot 15 personen groot. De andere groep, ongeveer even groot, bestond uit Russen. Een Rus riep iets, mogelijk werd de groep uitgedaagd door Heerenveensupporters. Vervolgens liep de groep Russen richting een horecagelegenheid aan de Oude Koemarkt. Dit café is de thuishaven van Heerenveen-supporters. De groep Russen riep strijdkreten. Dit escaleerde in een gevecht waarbij werd gelagen en vuurwerk werd door kapot gegooide terrasramen van het café gegooid. Tot tweemaal toe vielen de Russen het café aan en vertrokken vervolgens richting het voetbalstadion. Bij het stadion heeft de politie twee verdachten aangehouden, beide Russen.

In totaal hebben circa 200 Russen de wedstrijd bezocht. In het stadion bleef het verder rustig. Uit voorzorg zijn de Russische supporters na afloop 15 minuten langer in het stadion gebleven. Na afloop van de wedstrijd was het nog even onrustig op het NS-station. Heerenveen-supporters wilden met stenen de supporters van CSKA bekogelen, waarschijnlijk als vergelding voor het incident bij het café eerder die avond. De politie was snel ter plaatse waarna de supporters er vandoor gingen. Uit voorzorg is de intercity naar Zwolle een kwartier op het station blijven staan. In de trein zijn een zevental agenten, waaronder twee hondengeleiders, meegereisd om eventuele problemen tussen de trein met reizende supporters van de beide clubs te scheiden. De politie heeft in totaal 20 medewerkers voor de wedstrijd ingezet. Tijdens de schermutselingen op de Oude Koemarkt is een aantal politiefunctionarissen uit de omgeving opgeroepen evenals vier politiehonden.

Lees voor wedstrijdverslag:Heerenveen houdt CSKA op gelijkspel
Provincie:
Tag(s):