vrijdag, 8. april 2005 - 9:31

Russische roulette voor vissers

Oosterschelde

Voor vissers in de Oosterschelde is elke dag een spannende dag. Niet alleen vanwege de vangst van de hoeveelheid vis, maar de angst voor dat extra’s. Omroep Zeeland meldt dat er zo’n 30.000 ton aan munitie ligt. Volgens een rapport van TNO zou dit geen negatieve gevolgen hebben voor het milieu. Volgens de onderzoekers komen er boven munitierijke bodems net zoveel verschillende dieren voor als boven schone bodems. Wel komen er op schone bodems meer dieren voor. In munitie zitten wel schadelijke stoffen, maar omdat deze maar langzaam vrijkomen wordt het door zeewater verdund.

Het zijn dus spannende tijden voor vissers in het Ooster-scheldegebeid. Volgens de Provinciale Zeeuwse Courant is het voor het laatst in 1979 voorgekomen dat er doden vielen bij het vissen. Toen kwam een granaat naar boven. Het gevolg was een dode en een zwaargewonde. De laatste is nog steeds actief als visser. Woensdag was het weer zover, drie doden door een exploderende vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog.

Aangezien het aantal meldingen van gevangen munitie voor 1979 groter was dan nu, blijft het uitkijken bij het vissen. Het is als het ware Russchische roulette voor vissers.

In de Provinciale Zeeuwse Courant zegt Hennie Peeters uit Ritthem, voormalig hoofd van de duik- en demonteerploeg van de marine in Vlissingen, ‘Elke bom die definitief uit zee verdwijnt, is er weer ééntje, maar je komt nooit helemaal van dat spul af.’

© BON Tekst Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):