maandag, 3. januari 2005 - 15:51

Rustige jaarwisseling in Ede

Ede

Is het de ramp in Azië of is het toch de euro die ervoor heeft gezorgd dat het opvallend rustig was in grote delen van Ede? Een blik in de straten leverde slechts kleine groepjes mensen op die elkaar al het goede voor het nieuwe jaar wenste.

Ook in de wijk Veldhuizen was het dit jaar opvallend rustig. Om 0.10 uur kwam het vuurwerk een beetje op gang. Maar het beeld in de lucht was te vergelijken met het beeld op straat. Het was geen groot feest. Het beeld van mensen die elkaar innig omarmen en met een glaasje in de handen genieten van knallend, fluitend en uit elkaar spattend vuurwerk leek verleden tijd.De euro heeft een feest als oud en nieuw waarschijnlijk geen goed gedaan. Maar was dat de rede van dit gematigde straatbeeld? Het zal er best mee te maken hebben want velen hadden hun vuurwerk al besteld alvorens de ramp in Azië zich voltrok. Nee, veel mensen hoefde elkaar geen voorspoed, geluk en gezondheid te wensen. Met een ramp in het hoofd zo groot als die in Azië, smaakt een glaasje Champagne toch anders en krijgen voorspoed, geluk en gezondheid een andere betekenis.
De mensen die wel op straat waren maakten er een gemoedelijk sfeertje van. Het vuurwerk dát afgestoken werd was mooi. En mensen die elkaar niet kenden spraken elkaar aan. Het leek er op dat er verbroedering plaats vond.
Provincie:
Tag(s):