donderdag, 21. april 2005 - 17:14

Ruud Lubbers hoge functie bij ECN

Amsterdam

Ingaande 1 juni wordt prof. R.F.M. Lubbers de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). De Voormalig Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties en oud-premier - de langstzittende - van Nederland, stapte op 20 februari 2005 op bij de VN wegens aanhoudende geruchten over seksuele intimidatie van vrouwelijke collega's.

Lubbers volgt in deze functie Prof. dr. J. C. Terlouw op. Hij heeft in zijn politieke loopbaan veel affiniteit gehad met de energievoorziening en energieonderzoek. Als minister van Economische Zaken was hij nauw betrokken bij het vaststellen van het energiebeleid in de 70-er jaren. Daarbij was hij de drijvende kracht achter de diversificatie van het toenmalige RCN dat in die periode overging in ECN.

In 2004 komt de oud-premier negatief in beeld na een formele klacht van een Amerikaanse vrouwelijke VN-medewerker. Lubbers zou haar in de billen hebben geknepen. Hij ontkent dat en de vrouw trekt uiteindelijk haar verklaring in. Lubbers krijgt wel een berisping van de VN. De zaak leek afgedaan, totdat half februari een geheim rapport wordt gelekt waarin belastende verklaringen jegens Ruud Lubbers staan. Op 20 februari besluit hij zijn functie neer te leggen, ondanks dat hij blijft ontkennen. VN-baas Kofi Annan liet weten blij te zijn dat hij opstapt. © Bon / Miranda van der Sloot
Provincie:
Tag(s):