dinsdag, 31. mei 2005 - 16:57

Sabelgroet voor pastoor

Eijsden

Dinsdag was de laatste dag van de Bronk. Bronkdinsdag is de dag van de jonkheid (Jonge ongetrouwde mannen) van Eijsden. Na de mis van 09.15 uur in de St. Christinakerk brachten de jonkheid en Koninklijke Harmonie de Blaauw een hulde aan de geestelijkheden bij de pastorie in de Kerkstraat. Pastoor Wim van den Bergh werd begroet met de sabelzwaaien en vlagvertoon. Daarna mocht hij cadeaus in ontvangst mag nemen van de Jonkheid. Meestal hebben deze betrekking op gebeurtenissen in het leven van de geestelijke in Eijsden.

De pastoor ontving een inline-skateoutfit. De fitnessoefening van de jonge pastoor waren aanleiding voor dit cadeau. Verder ontving hij 2 bloembakken met potgrond. Om te laten zien dat de fitnisspoefeningen werkte tilde hij de 80 kg potgrond even boven zijn hoofd. Een ander ludieke gift was een jerrycan met benzine. Sinds Van den Bergh pastoor is in de Gemeente kwam hij tot 2 maal toe zonder benzine komen te zitten. 'Gelukkig kwamen er altijd wel Engelen die hem hielpen', aldus de pastoor. Na een kleine pauze kwam de herder van de Parochie weer naar buiten en begon de cramignon te dansen op de klanken van de harmonie. Het Eijsdense volk volgde.

De Bronk is een oude Katholieke Limburgse traditie die al eeuwenlang rond deze periode wordt gevierd. De dagen kenmerken zich door traditionele handelingen waaronder in Eijsden het Cramignon dansen. Mensen pakken elkaars handen vast en dansen door de straten. Meestal bekende beelden in de Media. Maar er gebeurd meer dan dat. Het woord "broonk" heeft een dubbele betekenis. Hiermee wordt zowel de driedaagse zomerkermis als de sacramentsprocessie aangeduid. Daarom kan men in het spraakgebruik horen: "'t is wer broonk", (Het is weer kermis), alsook: "de broonk trikt oet" (de processie trekt uit). De Jonkheid heeft in de "broonk" (zowel de processie alsook de kermis) een grote taak.

© BON Tekst/foto's Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):